Nosaukums: Bigauņciema un apkārtnes zvejnieki
Autors: Jēkabs Štūlis
Izdevējs: Zemnieka domas
Gads: 1937
LPP: 132

Par grāmatu-
Jēkaba Štūla atmiņas par bērnību un jaunību, kas pavadīta Bigauņciemā un tā apkārtnē- aprakstīti spilgtākie gadījumi no zvejnieku dzīves un dažādi interesanti fakti.

Necila paskata grāmatiņa plānos vākos, kuru saņēmu mantojumā un par kuru nevarēju izšķirties — dot prom vai lasīt. Beigās nospriedu, ka pirms došanas prom būtu jāizlasa. Tagad, pēc izlasīšanas, kārtējo reizi varu pārliecināties, ka neizlasījis neko nevar dot prom. ”Bigauņciema un apkārtnes zvejnieki” ir ļoti laba grāmata ar ļoti interesantiem un izglītojošiem faktiem par vēsturi, Bigauņciema apkārtni, zvejnieku dzīvi un, protams, valodu! Sajūta, ka klausītos vecvecvectētiņa stāstus par seniem laikiem. Un, lai arī grāmatiņa ir plāna, stāstu te ir milzums. Gan par Dubultu peldu viesiem un kā viņus peldināja sildītā jūras ūdenī. Gan par burinieku bojā eju vētrās. Gan par dažu vietvārdu rašanos Bigauņciema apkārtnē. Gan par kontrabandu Ragaciemā.

Zinājāt ka Balasta dambja nosaukums cēlies no tā, ka tur un Ķīpsalā burinieki vairāku gadsimtu laikā izmetuši savu balastu? Zinājāt, ka Vārnukrogs (Varnkrodziņš) agrāk bija iecienīta (un svarīga) vieta zvejniekiem, lai nokļūtu līdz Rīgai un atpakaļ? Zinājāt, ka krogus nemaksātājiem norāva cepures, lai visi viņus pazītu uz ielas? Lapumeža muiža deva nosaukumu tagadējam Lapmežciemam. Vēl zvejnieku ciemos medīja roņus ar interesantiem slazdiem. Arī fakts, ka Dubultos ielas noklāja ar mežā saplūktiem vaivarājiem, kuri vienreiz aizdegās un ar tad arī pārtrauca šādus darbus.

Uz pašām beigām, gan autors, manuprāt, mazliet aizrāvās un aizgāja tālāk par Rīgu, Gauju, Turaidu, kur pazuda grāmatas sākotnējā burvība un sākās vairāk tādu kā teiku un leģendu pārstāstīšana. Pa šo ir mazliet žēl, jo ar tādiem ”faktiem” kā Turaidas vai Siguldas nosaukumu veidošanos, grāmata ieguva mīnusu un lika apšaubīt arī pārējos faktus.

Bet neskatoties uz šādām pļāpām, grāmata sniedz ļoti labu ieskatu tā laika zvejnieku dzīvē un bagātina lasītāju ar labu valodu (vēju nosaukumi vien bija ko vērti).

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.