Bāreņu pavēlnieka dēls

Nosaukums: Bāreņu pavēlnieka dēls.
Autors: Adams Džonsons
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2014
LPP: 554

Adam Johnson- The Orphan Master’s Son., 2012.
Tulkojums latviešu valodā- Uldis Šēns

Par grāmatu-
Paks Čundo savu bērnību pavadīja bāreņu patversmē, lai arī viņam bija abi vecāki. Māti gan viņš neatcerējās, bet dzirdējis, ka viņa esot bijusi ļoti skaista un tāpēc aizvesta uz Phenjanu. Tēvs strādājis turpat patversmē. Pieaugot Čundo nodarbojās ar cilvēku laupīšanu no kaimiņvalstīm. It kā darbs ir un no priekšniecības ar ieredzēts, bet tas Ziemeļkorejā neko negarantē- vienā mirklī vari nokļūt darba nometnē, no kurienes ārā vairs netiek. Bet Čundo tas izdevās. Un ne vienkārši izbēgt, bet izbēgt ar citu identitāti. Tā, ka pat specdienestā strādājušajiem ir jānopūlas, lai izsekotu viņa pārvērtībām un atrastu nonāvēto nacionālo aktrisi Sanu Munu ar viņas bērniem.

Ziemeļkoreja laikam ir tāds pateicīgs temats- var uzburt gandrīz jebkādas šausmas un, spriežot pēc grāmatas Bēgšana no nometnes 14, nebūs tālu melots. Arī šajā darbā šausmu netrūka. Tāpat kā brīvības alkas, romantika un spriedze.

Čundo savu amatu pieprot lieliski- klusi aizlavīties uz kaimiņvalsti, nolaupīt kādu vietējo un atgriezties atpakaļ. Viņš pat neizjūt kārdinājumu bēgt. Jo tad viņa biedri tiks spīdzināti un nosūtīti uz darba nometni. Tāpat arī viņu ģimenes. Un droši vien arī pārējie radi.
Kādu dienu Čundo piekomandē parastam zvejas kuterim, lai viņš ar uztvērēju varētu spiegot un noklausīties citu sarunas. Pēc saķeršanās ar amerikāņu armijas kuģa apkalpi, viņu, pēc īsas pakaustīšanas, nolemj paaugstināt par varoni. Un nav svarīgs pats notikums. Svarīgs ir tas stāsts, ko kuģa apkalpe izdomā un pastāsta krastā.
Pat varonība un jaunais statuss viņu nepaglābj no nokļūšanas cietumā, kur viņa izdzīvošanai ir svarīgs viss- zāles kumšķis, cilpā noķerts putnēns, zivju ikri vai buļļa sperma. Un, protams, nejaušais gadījums, kad sastapa komandieri Ga.
Jau vēlāk viņš saprot, ka vienīgā viņa doma ir kādu izglābt, lai arī pašam sevi var nākties upurēt. Un ja pie reizes var izdarīt tā, ka Mīļotajam Vadonim ļoti sāpētu, tad viņa mērķim ir divkārša vērtība.

”Bāreņu pavēlnieka dēls” nav vienkāršs stāsts par šausmīgo dzīvi Ziemeļkorejā. Te ir izdevies cik nevērtīgs var būt cilvēks. Nevērtīga viņa uzticamība, reputācija vai attieksme. Te pietiek tika ar mazāko apmelojumu vai pat ar kāda augstākstāvošā iegribu un cilvēka vairs nav. Un nepaliek arī nekas, kas liecinātu par viņa eksistēšanu- dokumenti, atmiņas, radinieki, draugi… Jo visi nonāk vai nu tumšos pagrabos, vai arī tos ”kraukļi” aizved uz kādu nometni.

It kā jau pelēcīgam rudenim piestāv ar drūmumu pilna grāmata, bet ieteikt es tā īsti nevaru- pārāk jau skarbs stāsts, kuru mazliet gan atšķaida romantiska noskaņa. Bet tikai mazliet. Protams, ja interesē skarbs stāsts, kur nekas nav pasniegts caur puķēm, tad grāmata ir jums kā radīta- būs ar ko pastaidzināt savas muguras skudriņas.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.