Nosaukums: Bada spēles
Autors: Sūzena Kolinsa
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2009
Lappuses: 376

Par grāmatu-
Ne pārāk tālā nākotnē, agrākās Ziemeļamerikas vietā ir Panemas valsts ar tās centru Kapitoliju un divpadsmit apgabaliem.
Dažādu notikumu rezultātā, divpadsmit apgabali ir spiesti kalpot Kapitolijam un turklāt, katru gadu izlozēt divus pusaudžus, kuri tiks nosūtīti uz Kapitolija organizēto realitātes šovu ”Bada spēles”, kur uzvarētājs ir tikai viens. Tas, kurš paliek dzīvs…

Piekritīšu visiem tiem, kuri saka, ka Bada spēles ir interesanta un aizraujoša grāmata. It kā jau visur minēts, ka tā ir pusaudžu grāmata (nez, kāda jēga no šāda dalījuma?), bet nešaubos, ka šī grāmata interesanta šķitīs arī maz lasošam pieaugušajam. Daudz lasošam lielajam tā būs pašā laikā. Un nevajag pieaugušajiem teikt, ka aizņemti un nebūs laika lasīt. Nieka divi vakari un ceturtais vāks jau klāt.

Stāsts, lai arī dažbrīd (bieži dažbrīd) ir pasniegts bērnišķīgā stilā, ievelk sevī un burtiski dzen uz priekšu. It kā viss vairāk vai mazāk skaidrs, kas notiks ar galveno varoni šajā realitātes šovā, bet tāpat ir interesanti pavērot kā slimā nākotnes sabiedrība (nesakiet, ka veseli cilvēki rīkotu gladiatoru cīņas, kur sevi slaktē bērni) izklaidējas.

Var jau būt, ka pie vainas ir mana skepse, bet es nenoticēju šiem mazajiem gladiatoriem. Nespēja mani grāmatas autore pārliecināt, ka nabadzīgi, divpadsmit līdz astoņpadsmit gadus veci (jauni) jaunieši ir tik saprātīgi, nežēlīgi un visam pa virsu vēl pamatīgi aprēķinātāji. Tā vien likās, ka arēnā bija cita vecuma gladiatori. Manuprāt, tas ir vienīgais mīnuss un to var norakstīt sīkumos.

Visādi citādi grāmata ir ļoti laba- nežēlīgs šovs ir pasniegts diezgan humānā veidā, kur slepkavošanas detaļas ir samazinātas līdz minimumam un nepavisam nav tas centrālais notikums. Bada spēlēs vairāk ir vēlme izdzīvot un atgriezties, nekā nogalināt. Protams, neiztiks arī bez romantikas, lai arī pārsvarā tā ir buljona katliņa dēļ.

Vispār es priecājos par šādām grāmatām, kā Harijs Poters, Krēsla, Bada spēles, kas liek lasīt arī mazlasošajai pusaudžu (un pieaugušo) daļai.

Vēl tik pabrīdināšu- šī grāmata jums liks pieķerties Bada spēlēm vēl vismaz divas reizes (šī ir pirmā grāmata)- kad parādīsies Bada spēles triloģijas abas nākamās daļas. Topošā filma (solās būt 2011.gadā) par Bada spēlēm būtu jau cits stāsts.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.