Nosaukums: Augu dziedinošais spēks
Autors: Regīna Rožkalne
Izdevniecība: Pētergailis
Gads: 2009
Lappuses: 182

Par grāmatu-

Praktiska rokasgrāmata jebkuram, kurš izmanto, vai domā izmantot dabā pieejamos augus, lai pagatavotu dažādas ārstnieciskas tējas. Padomi gan ievācot augus, gan pareizi tos sagatavojot, lai varētu pilnvērtīgi izmantot visu dabas spēku, kas ir šajos augos.

Lai arī vasara, kas ir savvaļas augu aktīvākais ziedēšanas laiks, tuvojas beigām, tāpat šī grāmata būs noderīgs informācijas avots, kas palīdzēs gan zinošākiem, gan iesācējiem tikt pie pašu vāktām un sagatavotām veselības dzirām. Tikai ar vienu nosacījumu- ja jūs uzticaties grāmatas autorei. Protams, man nav iemesla neuzticēšanai, bet īsta pārliecība par autores profesionalitāti man tā arī neradās. Parasti šāda tipa grāmatām man ir ļoti no svara, kurš to ir sarakstījis, jo tad uzreiz var zināt ko var sagaidīt no šīs grāmatas.
Šajā gadījumā ir pilnīga neziņa, lai gan grāmatas ceturtais vāks informatīvi paziņo, ka autore vēl ir sarakstījusi septiņas, saturā līdzīgas, grāmatas, bet nav ne miņas no kurienes autorei ir zināšanas par šo jomu.
Ja uz šo trūkumu piever acis, tad lasītājam ir ļoti laba iespējas tikt pie glīti noformēta 35 augu aprakstiem, kur par katru ir sniegts īss raksturojums, auga izmantošana ārstniecības nolūkos, ķīmiskais sastāvs un iedarbība. Kā arī padomi gan ārīgai, gan iekšķīgai lietošanai un dažiem ir arī piebildes par izmantošanu kulinārijā vai izmantot kur citur, piemēram, krāsvielu iegūšanā.
Lai nezinātājiem būtu vieglāk augu atpazīt dabā, pie apraksta ir arī auga zīmējums, kā arī ieliktnis ar krāsainām augu fotogrāfijām. Katrā ziņā, tas atvieglo augu ievākšanas procesu, jo ne visi uzreiz atpazīs, piemēram, dumbrāju zaķpēdiņu vai purva vārnkāju.
Lai arī grāmatā aplūkoti tikai 35 augi, slimību alfabētiskajā rādītājā (kas, starp citu, palīdz savai kaitei ātri piemeklēt visus ārstnieciskos augus) ir redzams paprāvs saraksts ar kaitēm, kuras pašu spēkiem var ārstēt.
Nedaudz izbrīnīja grāmatas beigās esošā sadaļa par ēdienu un garšvielām, kas ar var iedarboties kā ārstniecisks līdzeklis. It kā jau informācija ir derīga, bet nez vai vajadzēja visu likt vienā maisā- ja grāmata ir par augiem, tad vajadzēja pieturēties pie šī rāmja.
Tāpat arī veselības horoskopa iepīšana grāmatas beigu daļā drīzāk radīja grāmatas vērtības kritumu. Vismaz tādam lasītājam, kā man, un pieļauju domu, ka citiem, kuri negatīvi uztver horoskopus, arī. Ja jau bija doma savērpt kopā tautas medicīnu ar tradicionālo, tad bija nepieciešams arī atturēties no liekas informācijas pievienošanas.
Visādi citādi- noderīgs palīgs pēdējo vasaras dienu izmantošanai, lai ievāktu un sagatavotu sev aptieciņu no tīrajām Latvijas pļavām.
Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.