Nosaukums: Atriebes dieviete
Autors: Jū Nesbē
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2011
Lappuses: 495

Par grāmatu-
Harijs Hols ir labs policists, tikai viņam tā īsti labi neiet ne ar sievietēm, ne darbu, ne arī ar alkoholu. Bet tas ir tikai no vienas puses. No otras- viņam ir jāizmeklē filigrāni nostrādas banku aplaupīšanas un jāmēģina atcerēties, ko viņš darīja laikā, kad tika noslepkavota viņa draudzene, jo visas liecības rāda, ka viņš slepkavības naktī tur bija.


Kriminālromāni man nekad tā īsti nav gājuši pie sirds. Laikam pie vainas ir kāda bērnības trauma, kas nākusi no savulaik plaši demonstrām it kā detektīvfilmām, kur padzīvojuši tantuki vai onkulīši katrā sērijā kā švakus riekstus kož vienu slepkavību pēc otras. Laikam arī tāpēc savulaik plusplauktu aizņēmušās Vollesa grāmatas tika uzdāvinātas bibliotēkai tā arī neizlasītas.

Šoreiz izvēle par labu kriminālstāstam ”Atriebes dieviete” krita tieši dēļ autora- pēc filmas ”Galvu mednieki” noskatīšanās (kur scenārijam roku pielika Jū Nesbē), tiku mazliet saintriģēts- ko gan Nesbē vēl labu sarakstījis?

Pēc ”Atriebes dieviete” izlasīšanas varu teikt, ka Nesbē sarakstījis patiešām labi, bet mani šis stāsts nepamudinās iet uz bibliotēku un meklēt atdotos vollesus. Jā, stāsts (ja pareizi saprotu, tad jau ceturtais pēc kārtas) par policistu Hariju Holu bija interesants. Tēli bija pat ļoti labi noraksturoti, bet… bet tomēr kaut kas pietrūka. Nešaubos, ka priekš zvērinātiem detektīvromānu lietotājiem šis stāsts noteikti kotēsies augstāk, bet man, lai sajustu vēlmi saslimt ar krimiķiem, prasījās kāds smalkāks pavediens.

Tikai nevajag padomāt, ka mēģinu piekasīties pie sīkumiem, ja jau pats saku, ka grāmata bija interesanta (tā patiešām arī ir). Bet mazliet haotiskais notikumu virpulis uz grāmatas beigām, jau lika nojaust, ka šis būs stāsts, kur vainīgais nebūs slepkava vulgaris. Autora vēlme par katrām varītēm samudžināt mudžināmo, lasītāju jau pirms kāda laika sagatavo beigām, kur nojauta nepārprotami saka, ka atriebes dievietei te būs galvenā loma.

Protams, priecājos, ka sižets nav primitīvi taisns, kā manis augstākpieminētajās it kā detektīvfilmās, bet tajā pat laikā daži notikumu līkloči varēja tikt pasniegti savādāk vai pat varēja iztikt bez viņiem.

Katrā ziņā visu cieņu autoram par spilgtajiem tēliem un policistu pārīti (šiem ir labs potenciāls sastrādāties vēl kādā romānā (varbūt jau sastrādājas?)), kā arī par labi pavadīto laiku lasot šo grāmatu, bet mani tā arī nespēja pārliecināt, ka jāgaida nākamā daļa par Hariju Holu. Ja tāda tiks līdz maniem nagiem, tad noteikti izlasīšu. Kaut vai tikai tāpēc, lai pārbaudītu vai manī tomēr nepamodīsies krimiķa lasītājs.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.