Nosaukums: Armagedons atskatoties.
Autors: Kurts Vonnegūts.
Izdevējs: Tapals
Gads: 2009
LPP: 198

Kurt VonnegutArmageddon in Retrospect.,2008.
Tulkojums latviešu valodā- Māra Poļakova

Par grāmatu
Stāstu krājums, kurā apkopoti autora vienpadsmit stāsti.

Ir vienpadsmitais aprīlis un klāt kārtējais Vonnegūta maratona posms. Priekšpēdējais. Sākums bija tālajā 2016.gada 11.aprīlī. Beigas būs 2022.gada 11.novembrī. Sākums nāves gadadienā un beigas dzimšanas gadadienā. Tā gadās.

Pirms noslēdzošā posma 11.novembrī, gan vēl jāizlasa viens darbs, jo kaut kur manos aprēķinos iezagās kļūda. Tā gadās. Ir palikuši neizlasīti divi darbi- Titāna sirēnas un Fokuss Pokuss. Abas piestāvētu maratona finišam (atgādināšu- šogad 11.novembrī Meistaram 100). Kuru izvēlēšos finišam, to laiks rādīs.

Grāmatā ”Armagedons atskatoties” ir apkopoti Vonnegūta stāsti. Pamatā par karu. Tādi kā izdomātu atmiņu pieraksti par iekarotājiem, atbrīvotājiem un tiem, kuri trāpās tiem pa vidu. Lai arī stāstos var lasīt gan skumjas, gan bēdas, autors to visu prasmīgi pārklāj ar savu savdabīgo humoru un dzīvesprieku, ka lasītājam šie traģiskie stāsti ir jālasa ja ne ar smaidu, tad vismaz jautrām domām. Un šādas domas arī paliek pēc izlasīšanas- skumji jautras.

Kā ierasts, pēc katra Vonnegūta lasīšanas maratona posma, es rakstu par autora izcilo talantu, humoru un nepārspējamo spēju labi rakstīt. Arī šoreiz viss tas pats- izlasīju un jūtos varen gandarīts par izlasīto. Īpaši patika pēdējais grāmatas stāsts, kurš ir arī titulstāsts ‘’Armagedons atskatoties’’- kārtējā izcilā parodija par ļaužu stulbumu kā sabiedrisko un politisko procesu virzītājspēku. Bauda lasīt!
Vispār jau visu grāmatu bija bauda lasīt. Dažreiz pat žēl paliek, ka maratonam finišs tepat jau aiz stūra.

Te mazs citāts no ievada, kuru rakstījis Kurta dēls Marks Vonnegūts:
Šie stāsti, kas lielākoties nav datēti un nekad vēl nav publicēti, ir pilnīgi pašpietiekami. Man nav ne mazākās vajadzības tos komentēt. Ja kāds no tiem jums liksies garlaicīgs, pievērsiet uzmanīgu struktūrai, ritmam un vārdu izvēlei. Ja Kurts jums neko nevar iemācīt par lasīšanu un rakstīšanu, varbūt jums labāk darīt kaut ko citu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.