Antikrists- Frīdrihs Nīče

Autors: Frīdrihs Vilhelms Nīče
Izdevniecība: AGB
Gads: 2005
LPP: 143

Der Antichrist
Friedrich Wilhelm Nietzsche
1906
Tulkojums latviešu valodā- Pēteris Brants

Par grāmatu-
Kristietības kritikas mēģinājums, kurā autors apskata un pamato kristietības kaitīgo ietekmi gan uz cilvēka domāšanu, gan cilvēces attīstību.

Nezinu cik vēl pēdējos divdesmit gados iznākušas grāmatas latviešu valodā var lepoties ar četriem izdevumiem. Nezinu vai vispār tādas ir. Laikam tauta bija izslāpusi pēc Nīčes vai arī Noras Ikstenas vārdiem sakot tas ir/bija ”Nīčes bums”. Droši vien katrā latvietī vēl joprojām mīt pagāns, kas vēlas Daugavā nomazgāt vācu bīskapu nesto krusta zīmi.

Šo mūžīgo kristietības apsūdzību es rakstīšu uz visām sienām, kur vien ir sienas, – man ir tādi burti, kas būs redzami pat aklajiem.

Jau grāmatas priekšvārds solīja interesantu turpmāko kopābūšanu. Viss priekšvārds bija veltīts Latvijas un latviešu attiecībām ar Nīči. Nedaudz no vēstures, nedaudz no politikas, nedaudz no sajūtām. Interesanti un izglītojoši.

Tālāk mazā un plānā grāmatiņa ietvēra sevī ļoti pamatīgu devu ar skarbu un kritisku skatu uz kristietību, Bībeli, apustuļiem un Dievu. Droši vien mācīts teologs vai tīrasiņu baznīcēns to visu, krustus mezdami, atspēkotu ar savu skatījumu, bet tāpat nevarētu noliegt, ka Nīčes kritika ir ļoti labi pasniegta un nav ne miņas no ”ehh, man nepatika, tātad fui” līmeņa argumentiem.

Citātus es baidos likt (izņemot to vienu slīprakstā), jo to ir daudz. Tie, kuri redz mani instagramā, gan jau būs pamanījuši citātbildes arī no Antikrista. Protams, tas ne tuvu nav viss, kas būtu no šīs grāmatas liekams citātbildēs. Bet visu grāmatu jau nepārfotogrāfēsi un ne vienmēr tālrunis ir blakus grāmatai.

Laikam vienīgā pozitīvā lieta par ko grāmatā izteicās Nīče ir budisms. Reliģijas savā starpā nesalīdzināja, bet vairākas lappuses budismam atvēlēja.

Tiesa, ne vienmēr man bija skaidrs kāpēc lappusēs tiek izcelti vieni vai otri vārdi (dažreiz pat daudz vārdi), bet tas netraucēja.

Man šī grāmata bija kā pāris lappušu deserti vakaros, kurus lasīju lēnām un pamatīgu iedziļināšanos. Nešaubos, ka varētu izlasīt arī vienā vakarā ”neatejot no kases”, tikai jāatceras, ka tā nav vienkārša lasāmviela un tekstam pārslīdēt pāri te nedrīkst. Te teksts ir jāsaprot līdz saknei.

Droši vien katrs lasītājs te atradīs un saskatīs to ko gribēs saskatīt un atrast, bet nevar noliegt, ka sava skata apvārsni ja ne paplašinās, tad noteikti padziļinās.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.