Nosaukums: Anna no ”Zaļajiem jumtiem”.
Autors: Lūsija Moda Montgomerija.
Izdevējs: Zvaigzne
Gads: 2003
LPP: 396

Lucy Maud MontgomeryAnne of Green Gables.,1908.
Tulkojums latviešu valodā- Zane Rozenberga

Par grāmatu
Marilla un Metjū Katberti ir māsa un brālis un viņi saimnieko ‘’Zaļajos jumtos’’ Eivonlijas pilsētā. Tā kā viņi ir jau gados, tad nolēmuši adoptēt kādu spēcīgu puisi no bāreņu patversmes, kurš viņiem palīdzētu saimniecības darbos. Bet kļūmes dēļ pie viņiem nonāca Anna- tieva meitene ar pārāk krāšņu iztēli. Lai arī Marilla sākumā šaubījās par Annas adoptēšanu, jau drīz vien meitene iekaroja abu vecīšu sirdis. Un ne tikai- Anna sadraudzējās ar visiem Eivonlijas iedzīvotājiem un ātri vien iemīlēja visu apkārtni. Viņas bagātīgā iztēle ievilka viņu ne tikai aizraujošos piedzīvojumus, bet arī ļāva sekmīgi mācīties un kļūt par visas apkārtnes lepnumu.

Laikam pirmo reizi par šādu grāmatu uzzināju no grāmatu blogeru iemīļotākajām grāmatām- tāda figurēja vairākkārt kā mīļākā bērnības grāmata. Es, kārtējo reizi, savā bērnībā to biju palaidis garām. Likās, ka vajadzētu šo kļūdu labot ar gājienu uz bibliotēku, bet visu laiku atlikās (ehh, tas nebeidzamais lasāmais saraksts). Šo kļūdu palīdzēja izlabot viens gājiens uz Grāmatu izstādi- maiņas punktā ieraudzīju norakstītu bibliotēkas eksemplāru. Skaidra lieta- jāņem!

Jau uzreiz nolēmu, ka šī grāmata būs vakara priekšlasīšanai bērnam. Tā teikt- divi vienā- gan es izlasīšu, gan arī bērnam tiks.
Pirms pāris vakariem pabeidzām- bērnam liels prieks, man mazliet mazāks. Ne tāpēc, ka nepatika, te laikam pie vainas vecums (mans). Bet kopumā ņemot, autorei izdevās radīt burvīgu tēlu ar tādu kā Pelnrušķītes stāstu (līdz princim gan mazliet jāpaaug).

Arī pati dzīve, to laiku Kanādas mazpilsētā, ir labi attēlota un ne mirkli nebija garlaicīgi ne man, ne manai klausītājai. Viņai pat bija azarts gaidīt vakara lasīšanu un pēc nodaļu virsrakstiem centās uzminēt notikumu gaitu.
Un galvenās varones dzīve Eivonlijā bija kā pasaka- no nabdzīgas bārenes kļūst par gudru un izskatīgu meiteni. Ar visiem niķiem, stiķiem un pārējo viņa lieliski tika galā un personīgā izaugsme bija žilbinoša.

Anna mums bija draudzene uz vairākiem vakariem un noteikti kādu brīdi arī paliks. Vismaz meitai iekrita sirsniņā. Tagad gan mums ir citas grāmatas sarakstā, bet noteikti pienāks brīdis, kad lasīsim turpinājumu Annas piedzīvojumiem.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.