Nosaukums: Aiz šiem vārtiem vaid zeme.
Autors: Kārlis Kangeris, Uldis Neiburgs, Rudīte Vīksne
Izdevniecība: Lauku Avīze
Gads: 2016
LPP: 432

Par grāmatu-
Monogrāfija par Salaspils nometnes izveidošanu, pārvaldi, ieslodzītajiem un represijām.

Par grāmatu uzzināju no Sibillas raksta un uzreiz nospriedu, ka man arī šis darbs jāizlasa- uzticami autori, savas valsts vēstures daļiņa, mītiem un propagandu apauguši stāsti. Kur vēl labāki iemesli iegrimt izglītojošā grāmatā!

Grāmatā ir deviņpadsmit nodaļas un ļoti plašs un uzskatāms materiāls beigās ar ieslodzīto vēstulēm, nometnes dokumentiem, plāniem un pavēlēm.

Ir aplūkoti un izanalizēti visi iespējamie materiāli par Salaspils nometni- atmiņas, arhīva dokumenti, materiāli no privātām kolekcijām, publikācijas presē. Pat pamatīgi izķidāta padomju laika propagandas sagatavotie materiāli un prese, kur, kā jau var gaidīt, viss ir krietni pārspīlēts un pārpušķots, lai tik vāciešu sliktie darbi izskatītos vēl sliktāki.
Atsauces uz vienu vai otru faktu ir vai ik lappusē pa vairākām. Nereti remarkas lappuses apakšā aizņem tikpat lielu vietu kā pats lappuses teksts. Tā ka ne mirkli nerodas šaubas par šo faktu ticamību.

Pašas Salaspils nometnes statuss ir aplūkots vairākkārt no dažādām pusēm un kā pētnieki pierāda- tā nav ne koncentrācijas nometne, ne nāves nometne. Salaspilī tika ierīkots paplašināts policijas cietums, kur nomitināja leģionārus, politieslodzītos, darba kavētājus. Arī tranzītcietumniekus, tai skaitā bērnus. Nāvēšana ne tuvu nebija nometnes galvenais uzdevums. Protams, bez mirušajiem neiztika, bet līdz padomjaiku uzturētajam mītam, ka tūkstošu simti tika noslapkavoti, bērniem tika izsūktas asinis, pārvietojamās gāzes kamerās nosmacēja ebrejus un vēl līdzīgi šausmu stāsti, te bija ļoti tālu.

Ja ir vēlme vai nepieciešamība papildināt savas zināšanas par vēsturi, šādu nometņu darba un pārraudzības organizēšanu, dzīvi šādās nometnēs, tad grāmata viennozīmīgi ir jāizlasa. Šādos darbos es kā lielu plusu lieku iespēju to lasīt praktiski no jebkuras lappuses- fakti ir uzskatāmi, informācija izsmeļoša un nav jālasa no sākuma, lai spētu salikt visu kopā.

”Aiz šiem vārtiem vaid zeme” vinnozīmīgi ir labs un noderīgs darbs, kas Salaspils nometnes jautājumus un atbildes saliek visus kārtīgi pa plauktiņiem un kuru novērtēs vēstures pētnieki un interesenti.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.