Nosaukums: 1Q84. Pirmā grāmata
Autors: Haruki Murakami
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2012
Lappuses: 463

Par grāmatu-
Triloģijas pirmā grāmata, kurā Aomame un Tengo, katrs pa savu ceļu, pamazām nonāk līdz satraucošam atklājumam- debesīs ir divi mēneši. Un tikpat satraucoši ir tas, ka šos divus mēnešus visi neredz…


Es jau laikam vairākkārtīgi esmu teicis, ka Murakami daiļrade mani ir parāvusi aiz kājām gaisā. Tā kā īpaši objektīvs apskats diez vai sanāks. Mēģināšu apvaldīt sevī spiedzošo skuķēnu un ar vēsu galvu pastāstīt par šo grāmatu.

Lai gan… īstenībā par šo grāmatu maz ko var pastāstīt- grāmata sadalīta pa nodaļām kā kārtainais pīrāgs- viena nodaļa veltīta Aomamei, nākamā- Tengo. Un tā uz priekšu. It kā viņu stāsti nav saistīti un notikumi ap katru no viņiem dzīvo savu dzīvi, tomēr pamazām lasot tu jūti, ka autors gatavojas uz kādu kopāsanākšanu. Tikai kādu un kad- tas paliek nākamajās lappusēs.

Ja jāatspoguļo saturs, tad var teikt, ka gan Aomame, gan Tengo ir gandrīz parasti cilvēki ar savām vājībām un savu dzīves uztveri. Tikai dzīves ceļš katru no tiem ir novedis pie savas maizes pelnīšanas- Aomame ir trenere sporta klubā un paralēli likvidē sliktus onkuļus, kuri dara pāri vājākiem. Tengo ir matemātikas skolotājs un publicējas dažādos izdevumos, jo līdz savam romānam vēl nav sadūšojies tikt.

Tas īsumā arī viss. Arī paši notikumi nav pārpildīti ar azartu un galvu reibinošu dinamiku, bet neskatoties uz to, grāmata aizrauj pēc pilnas programmas. Pat tik ļoti, ka neapstājoties ķēros jau pie ”1Q84” otrās grāmatas. Lai gan bija doma to lasīt pēc vienas grāmatpauzes. Nenoturējos.

Protams, nekas slikts tas jau nav, bet vienīgi tagad neliela putra man galvā- kur beidzās pirmā grāmata un kuri notikumi risinājās otrajā.

Katrā ziņā grāmatas notikumi nav atstāstāmi (vismaz ne tā, lai kādu ieinteresētu lasīt), tāpēc tā ir jāizlasa katram pašam. Protams, ar nosacījumu, ja jums patīk Murakami daiļrade. Vai vismaz mistiski neizprotami uzrunājošu īpatņu neizprotami samudžinātais stāsts, kur debesīs ir ne tikai divi mēneši, bet dzīvo arī little people.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.