Nosaukums: 1905.gada revolucijas ciņu un sodu dienās.
Autors: Kristaps Bachmanis
Izdevniecība: autora izdevums
Gads: 1926
LPP: 222

Par grāmatu-
Autors apraksta piedzīvoto 1905.gada revolūcijas laikā, kad viņš strādāja Ilūkstes novadā par notāru un tika ierauts strādnieku un zemnieku sapulcēs un kā vēlāk bija spiests bēgt uz Maskavu, Kijevu un vēlāk uz Šveici.

Dzīvesstāstu grāmatām ir sava veida burvība- tajās var iepazīt to laiku un tā laika cilvēkus. Mazliet no sadzīves, mazliet no valodas, mazliet no domāšanas. No visa kā pa mazlietiņam un gandrīz vai esi pabijis ”tajos laikos”. Šoreiz ”tie laiki” ir 1905.gada revolūcijas laiks Latvijā. Kristaps Bachmanis tikai mazliet ieskicē Latvijas situāciju un pārsvarā dalās ar paša redzēto un dzirdēto savas darbavietas- Ilūkstes novada- apkārtnē. Kad brīvību alkstošie strādnieki un zemnieki ir gatavi iziet ielās un rīkot sapulces, bet rezultātā pie viņiem atjāj kazaki un dragūni. Un dažu muižnieku vadībā soda tos, kam tiek klāt. Par apcietināto vainas pakāpi īpaši neiespringst- kuru nošauj grāvmalē, kuru pakar ceļmalā. Kāda daļa aizmūk uz Šveici.

Grāmatas pirmā daļa ir mazliet garlaicīga- autors cenšas spiest uz emocijām un savu it kā neitralitāti, bet tajā pat laikā neslēpjot simpātijas revolucionāriem. Laikam arī tāpēc viņš tiek iecelts par sapulču vadītāju, uzsaukumu rakstītāju un vēl dažādu mītiņu protokolētāju. Gan jau lielu lomu te nospēlēja arī viņa izglītība un darbs. Trāpīgi izcēla dažu apriņķa priekšnieku spēju šūpoties līdzi vējiem.

Pēc kazaku ierašanās viņš saprot, ka ir jāmūk. Un te arī sākas interesantākais- slapstīšanās, mēģinājumi bēguļot pie paziņām, došanās pa kontrabandistu ceļiem uz Šveici. Te autoram sanāca diezgan tēlaini, lai arī brīžam pārāk sasteigti, izstāstīt to grūto ceļu uz savas dzīvības nosargāšanu.
Pati politika un revolūcijas idejas te maz tika cilātas. Vairāk tika aprakstīta sabiedriskā dzīve un cilvēki- viņu sajūtas, emocijas, attiecības.
Labs tā laika atmiņu stāsts.

Grāmatas vērtējums: 7/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.