gemius

Laikam jau man ar jāpasaka kāds vārds par Gemius blogu topu. Kā nekā vietējā blogāres rāmajā dīķī divreiz gadā Gemius iemet pa kādam topam, kas to dīķi nedaudz saviļņo. Kamēr vēl notiek viļņošanās, uzrakstīšu kā es šo topu redzu.

Kristaps jau savā rakstā savilka visus galus kopā. Bet tā kā viņam nav rozā briļļu, tad viņam tā aina ir drūma. Es uztaisīšu priecīgāku (Jā, man ir rozā brilles. Pie tam rāmis ar spīdumiņiem). Gandrīz kā holivudas filmā par labo un ļauno policistu (tie, kas jauc- es būšu labais).

Sāksim ar to, ka viss ir tikpat labi un vēl labāk kā gadu iepriekš. Pirmais trijnieks ir tāds pats, tikai pēdējā novembrī var redzēt, ka cehs.lv pārvilinājis mia.lv apmeklētājus un tagad ir pirmajā vietā. Un astoņi blogi ir nokritušies svarā, t.i., apmeklējumā, vai arī izlēmuši nepiedalīties.

Šie astoņi kopā veidoja 39266 apmeklētājus. Jaunpienācēji, savukārt, pienāca ar 23266 apmeklētājiem. Matemātika saka, ka par 16000 mazāk. Tātad, ja neviens nebūtu aizgājis, tad skats būtu rožaināks (pat bez brillēm)- tad šie 23266 būtu papildinājuši pirmo divdesmitnieku un varētu teikt, ka blogosfērā viss iet uz saulaino tāli.

Vēl ir tāds delikāts apstāklis kā blogi, kuriem pakaļpusē atrodas wordpress.com. Latvijas labāko blogu sarakstā es saskaitīju 85 šādus blogus. Un nebūt tie nav sūnainākā blogosfēras daļa- gana daudzi ir ar pieklājīgu stāžu un joprojām aktīvi rakstoši.

Pieņemot, ka pie iespējamās Gemius koda saderības ar šīs platformas blogiem, vismaz puse no tiem teiktu jāvārdu aktīvai līdzdalībai topā, un, ja katrs nāktu ar vidēji 1500 apmeklētājiem (ņēmu pieticīgu ciparu), tad sanāktu vēl kādi 65000 apmeklētāji.

Vēl ir viens pozitīvisms- pēdējā blogu topā ir rekordliels skaits ar blogiem. Gan jau nākamais būs vēl rekordiskāks.

Tātad- viss ir jauki un feini. Skaitļi rāda, ka blogosfēra nav bēdu ieleja un dzīvība kūsāt kūsā.

It kā jau labajam policistam tā neklātos teikt, bet tomēr- es šajā topā tomēr gribētu redzēt tikai blogus. Saprotu, ka termins blogs ir stiepjams jēdziens un joprojām ar to putrojas masu mediji (piemēram, lsm.lv).

Man, sapratnei par blogu, noteicošas ir trīs lietas- personiskums, oriģinalitāte, neatkarība. Ja visos šajos punktos ir ne zemāk par septiņām (labāk jau astoņām) ballēm (no 10), tad to var saukt par blogu. Ja nē, tad tas ir kaut kas cits- portāls, vortāls, mājaslapa, biznesa projekts, dajebkascits.

Nu, bet tās ir manas domas.

Protams, labi jau ir, ka tops ir plašāks un cipari rožaināki, bet es turpināšu sapņot par tīrasiņu blogu topu ar gandrīz visiem blogiem (arī ar wordpress.com).