Par fotoradariem laikam visi jau zina visu, gan lielumos, gan sīkumos.
Bet ir viens sīkums, uz kuru es atbildi vēl neesmu atradis. Precīzāk- ne sīkums, bet tāda neliela, absurda (manuprāt) štelle. Proti- atkarībā no fotogrāfa spējām (lasi- fotoradara novietojuma) vienā situācijā sods var tikt dažādiem cilvēkiem.

Šo jau laikam visi zina- ja autovadītājs pārkāpj ātrumu, tad sodu saņem turētājs vai īpašnieks:

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu, kad ātruma pārkāpums ir fiksēts, pie administratīvās atbildības tiek saukts transportlīdzekļa vadītājs. Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma (CSL) 43.6 panta 5.daļu, protokols – lēmums ne vēlāk kā triju darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas tiek nosūtīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītajam turētājam vai, ja turētājs nav norādīts, – transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam).

Ja transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītais turētājs vai, ja turētājs nav norādīts, — transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs) nav vadījis transportlīdzekli pārkāpuma izdarīšanas brīdī, tas protokolu–lēmumu nodod (nosūta) transportlīdzekļa vadītājam, kurš pārkāpuma fiksēšanas brīdī vadīja transportlīdzekli. Protokolu–lēmumu var apstrīdēt un pārsūdzēt transportlīdzekļa vadītājs, kurš pārkāpuma fiksēšanas brīdī vadīja transportlīdzekli.

Tas tā kā būtu skaidrs un saprotams- pēcāk turētājs vai īpašnieks var prasīt samaksāt sodu no vaininieka vai atteikuma gadījumā to piedzīt.
Bet, tā kā radari tiek šauti gan no priekšas, gan pakaļas, tad mans neskaidrību sīkums ir saistīts tieši ar pakaļšaušanu.

Uzbursim mazu ainiņu- autovadītājs Pēteris brauc ar savu mašīnu un velk aizlienēto kaimiņtantes Almas zjubronok piekabi, ko viņa mantojusi no sava nelaiķa vīra, un, kā par skādi- apdzīvotā vietā viņu no priekšpuses nošauj ar 76kmh. Skaidrs, ka fotoradars sagatavos un nosūtīs Pēterim (jo viņš ir auto īpašnieks) smuku rēķinu Ls 30 apmērā.

Bet, ja fotoradars šauj no pakaļas?

Mašīnas numurs nav redzams (piekabei īsa dīsele, nokrāmēta ar kravu utml). Toties piekabei viss numurs redzams (vispār radars šaus vēl pa piekabi vai apmierināsies tikai ar automašīnas bildēšanu?). Sanāk, ka šajā gadījumā rēķins Ls 30 apmērā ceļos pie kaimiņtantes Almas.

Stāsta morāle? Principā nekāda- man tik tā doma īsti nešķiet pareiza, ka piekabes īpašnieku var sodīt par ātruma pārsniegšanu.