Oriģinālnosaukums: The Lost Citi of Z.
Valsts: ASV
Žanrs: Piedzīvojumu/ Drāma/ Vēsturiska
Režisors: James Gray
Lomās: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Angus Macfadyen, Edward Ashley
Gads: 2016

Par filmu-
20.gadsimta sākumā britu armijnieku Persiju Fosetu nosūta veikt topogrāfiskus mērījumus Amazones džungļos. Tur viņš atrod liecības senai civilizācijai, kura, pretēji tā laika valdošajiem uzskatiem, varētu būt daudz attīstītāka nekā tika pieņemts. Lai atrastu ticamākus pierādījumus saviem atradumiem, Fosets vairākas reizes dodas uz džungļiem.

Filmām, kuras balstītas uz patiesiem notikumiem (kas vispirms gan aprakstīti grāmatā un tikai tad ekranizēti), ir savs šarms- vienmēr ir interesanti apskatīties kā tajos, nebūt ne senajos laikos, cilvēki veica savus lielos atklājumus- ar ko cīnījās, kādas problēmas risināja, ko redzēja.

Fosetam, lai arī viņš ir izveicīgs karavīrs, kurš ne reizi vien pierādījis savu varēšanu, ir neiespējami izsisties augstākās militārās aprindās. Pat apbalvojums viņam nespīd. Sekas ģimenes negodam, kurā viņu iegrūdis tēvs ar alkoholu un kāršu spēlēm. Iespēja sevi pierādīt viņam rodas, kad viņu nozīmē veikt Bolīvijas robežas uzmērījumus Amazones džungļos, kas ļautu izvairīties no bruņota konflikta šajā reģionā. Atradis sev pavadoni, viņš dodas uz Amazones džungļiem. Grūtā un dzīvību apdraudošā misijā viņam izdodas veikt uzticēto pienākumu. Vēl vairāk- viņam izdodas atrast pēdas lielai un varenai civilizācijai.
Atgriezies Anglijā jau kā varonis, viņam ir iespēja noorganizēt vēl vienu ekspedīciju uz džungļiem- šoreiz ar mērķi atrast attīstītās civilizācijas pilsētu.

It kā jau viss bija kā vajag- ceļojums džungļos, veiksmes un neveiksmes, briesmas un nāve, gods un nodevība. Bet tāpat palika kādas, līdz galam nesaprastas mieles, jo īsti nevarēju pieņemt pašu stāstu- vai tas bija par pētnieku vai viņa pētījumu. Tā īsti nenolasījās neviens no abiem. Varbūt pie vainas bija tas, ka es pārāk sacerējos tieši uz ceļojumu attēlošanu, bet galarezultātā filmā tas bija tikai fons. Tā laikam ar tā mieles uzpeldēja un atstāja sajūtu, ka stāsts nav izstāstīts kārtīgi. Visādi citādi var teikt, ka filma bija visnotaļ skatāma.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.