Oriģinālnosaukums: JCVD
Valsts: Beļģija/Luksemburga/Francija
Žanrs: Drāma/Komēdija/Krimināla
Lomās: Jean-Claude Van Damme, François Damiens, Zinedine Soualem, Karim Belkhadra, Jean-François Wolff
Režisors: Mabrouk El Mechri
Gads: 2008

Par filmu-

Žans Klods Van Damme, joprojām savā dzimtajā valstī populārs un mīlēts aktieris, ierodas atpūsties no finanšu trūkuma un ģimenes problēmu mocītās dzīves. Lai nomaksātu advokātu rēķinus viņam jāizņem no bankas nauda, bet bankā nobijusies kasiere tik krata galvu un apsarga formā tērpies vīrietis tramīgi tur roku uz pistoles maka.

Noteikti ir kāds, kurš vēl atceras van Dammes, pilnā vārdā Jean-Claude Camille François Van Varenberg, filmas, kurās viņš ar savām bicepsainajām rokām un niknajiem lēcienspērieniem spēja nolikt uz dēļiem gan ķīniešu mafiozi (Dubultsitiens), gan izcīnīt čempiona titulu kikboksa sacensībās (Kikbokseris), gan nomierināt nedaudz aptrakušus universālos kareivjus (Universālais kareivis) un vēl, un vēl, utt…. Filmas bija daudz un ne tikai dzimtajā Beļģijā par tām fanoja, arī pēcpadomju laikā ar šīm filmām tika baroti videozāles apmeklētāji līdzās Stallones un Švarcenegera bojevikiem.

Pamazām kinozvaigznes noveco un viņu radītais tēls arī- ne vairs prāts uz lēkāšanu, ne uz sišanu. Bet gribās gan filmēties un tāpat gribās par tām pūlēm saņemt naudu. Un te nu mēs nonākam pie pašas filmas, kurā ‘’Muskuļi no Beļģijas’’ tēlo pats sevi- aktieri un cilvēku Žanu Klodu Van Dammi. Diemžēl nezinu cik precīzi šajā filmā Žans ir kopējis pat sevi (tad ir pastiprināti jāinteresējas par aktiera privāto dzīvi), bet viņš lieliski parāda kāda ir/var būt kinozvaigznes dzīve, kad jātiesājas ar saviem radiniekiem, jāmaksā milzu honorāri advokātiem un vēl pašam jāizdzīvo. Tam visam vajag naudu, bet filmēties piedāvā tikai lētos bojevikos. Tas nospiež, pamatīgi nospiež.

Un tāds nospiests arī filmā Žans ir- pārliecinoši noguris, pārliecinoši emocionāls (tas monologs vairāku minūšu garumā bija vairāk nekā pārliecinošs), gan pārliecinoši cilvēcisks. Nebija tā, ka viņš mēģināja parodēt sevi vai ņirgāties par sev līdzīgiem aktieriem. Nē, filmā bija pilnīgi dabisks Žans, kuram naudas trūkums lika aiziet uz banku, kā rezultātā klusā pilsētiņa pārvērtās par kārtīgi mutuļojošu un visiem interesējošu vietu.

Arī filmas montāža bija uz goda un skatītājiem intrigu paildzinoša (varbūt pat pārāk paildzinoša). Interesantais veids kā tika pasniegta notikumu gaita (ar nelielu atkārtojumu no cita skatpunkta) kā arī Žana pacelšanās virs filmēšanās laukuma, lai uzrunātu publiku, bija viena no daudzajām filmas odziņām un ne velti pie žanra dalījuma jāpieliek divas gandrīz pretējas kategorijas- komēdija un drāma. Drāma filmā ir diezgan biezā slānī, bet ik pa brīdim filmu izpušķo arī kāds smieklīgāks notikums, tāpēc nevajadzētu baidīties, ka filma būs smags un depresīvs vēstījums par kinozvaigznes smago likteni. Drīzāk pārpratumu, nejaušību un emocionālu notikumu virpulis, kurā ļoti veiksmīgi ir attēloti dažādu personāžu raksturi. Pievērsiet uzmanību arī policistu pagaidu štāba, kas tika ierīkots dvd filmu veikalā, fonam ( kāda žanra dvd filmas tur rēgojās), kas nedaudz pastiprina filmas komisko pusi.

ŽKVD fani un nefani- apskatiet, kā jūsu fanošanas un nefanošanas objekts spēj būt ne tikai parasts sitamais instruments. Noskatieties, filma patiešām ir pārsteidzoši laba.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

P.S.
Biju ievērojis, ka filma pirms kāda laika bija ielikta arī mūsu kinorepertuārā- demonstrēšanas laiks bija decembra vidū, bet šobrīd šī filma ir izņemta. Žēl, laikam kāds pārdomāja.