Oriģinālnosaukums: Under the Silver Lake
Valsts: ASV
Žanrs: Mistērija
Režisors: David Robert Mitchell
Lomās: Andrew Garfield, Riley Keough, Callie Hernandez, Chris Gann
Gads: 2018

Par filmu-
Kādu vakaru Sems iepazīstas ar jauku meiteni, bet viņa nākamajā dienā ir pazudusi. Sems jau iepriekš bija izvirzījis dažādas sazvērestības terorijas un meklējis slēptus simbolus dziesmās, plākātos un datorspēlēs. Tagad viņš kļūst apsēsts ar vēlmi sameklēt šo meiteni un mēģina ieraudzīt kādu slēptu simbolu vai zīmes, kas norādītu viņam pareizo ceļu. Un šādi simboli drīz vien parādās.

Par šo filmu režisors bija nominēts Kannas Zelta palmas zaram. To gan nedabūja, bet interesi pavērot viņa veikumu šis fakts radīja gan. Plus vēl tā mistērija, kas pievilka un atbaidīja reizē- kā nekā nevarēja zināt cik te tā mistērija būs sakarīga un vai nebūs vairāk gājiens pa dziļu purvu.

Manīju, ka filmas nosaukums tika latviskots ”Zem sudraba ezera”, bet man kaut kā Losandželosas rajonu negribējās brutāli pārnest uz latviešu burtiem (un te būtiska ir gan karte, gan pazeme), lai arī piekrītu, ka filmas noskaņai tas piestāvētu.

Sems ir dīkdienis, kurš melo mātei par strādāšanu un augas dienas pavada darot neko- te ar auto izbrauc, te novēro kaimiņienes, te komiksus palasa. Kādu dienu viņš pamana, ka viņam kaimiņos ievākusies simpātiska blondīne. Vakarā iepazinies ar viņu un labi pavadījis laiku, no rīta Sems atskārš, ka viņa ir pazudusi. No dzīvokļa izvākusies, neviens neko nav redzējis, neviens neko nezina.
Sems sāk ievērot dažādas ziņas un zīmes, kas nevilšus norāda, ka meitenei var sadzīt pēdas. Un to viņš dara, neskatoties, ka viņam seko noslēpumaini un bīstami tēli, kas sēj nāvi.

Kopumā jāsaka, ka stāsts bija labs, mistērija arī. Pāris vietās gan kliboja paša stāsta loģika (cik nu tā tur varēja būt) un arī galvenās lomas tēlotājs dažviet ”peldēja”, bet visādi citādi viņam uzslavas- labi sanāca nospēlēt savu lomu. Stāsts, lai arī cik samudžināts un bez puslitra neizprotams, tomēr bija sevī ievelkošs. Pašam bija pārsteigums, ka nepacietībā gaidīju katru mazo atrisinājumu un tuvošanos tam lielajam un varenajam atklājumam (nez kāpēc biju iedomājies, ka tāds tur būs, lai arī filmai tas nemaz nepiestāvētu). Tās divas stundas (ar astīti) pagāja nemanot.

Laba filma ar daudz labām odziņām, kuras pamanīt (piemēram, to meiteni ezerā un uz Pleijboja vāka) un mēģināt sasaistīt kopā. Nu gluži kā galvenajam varonim prieks par apslēpto zīmju atrašanu un lasīšanu. Žanra cienītājiem patiks, pārējiem ar var sanākt laba izklaide (ja attiecīgs noskaņojums).

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.