Oriģinālnosaukums: Green Zone
Valsts: ASV/Francija/Spānija/Lielbritānija
Žanrs: Drāma/Grāvējs/Spriedzes
Lomās: Matt Damon, Jerry Della Salla, Nicoye Banks, Amy Ryan, Brendan Gleeson
Režisors: Paul Greengrass
Gads: 2010

Par filmu-
Tulīt pēc iebrukuma Irākā ASV armija rūpīgi meklē kara iemesla pēdas- masu iznīcināšanas ieročus. Pārmeklējot norādi pēc norādes Leitnants Millers pamazām nojauš, ka te kaut kas nav tīrs un kara iemesls nebūt nav šie ieroči.
Nedaudz novirzoties no komandētā maršruta viņam atklājas pavisam cita aina ar netīrām spēlēm, kur iejaukti augsti ASV ierēdņi.

Režisora Grīngrasa un galvenās lomas atveidotājā Meta Deimona saspēle solīja pietiekoši skatāmu kvalitāti, ko abu tandēms jau pierādījis divās pēdējās Borna daļās (The Bourne Supremacy un The Bourne Ultimatum). Man gan pirmā daļa vairāk gāja pie sirds, bet arī abas pārējās bija skatāmas. Un gaidot Borna ceturto parādīšanos uz ekrāniem (it kā varētu gaidīt nākamgad), bija pamatotas cerības labi iesildīties pirms tās ar filmu ”Zaļā zona”.

Pats filmas sižets jau mazliet apzelēts kā kārtējais skolēna pētnieciskais darbs- ”Karš Irākā. Tā jēga un pielietojums”.
Droši vien Holivudai tas ir labs slaucamais lopiņš, jo ir iespēja izpausties ar dažādām teorijām un baumām, kā arī spiest uz amerikāņu jutīgajiem punktiem- lielie taisa politiku, bet mazie mirst un cieš.

Šoreiz bija tā, ka vienam mazajam apnika imitēt darbu un viņš nedaudz novirzījās no plāna. Rezultātā tika aizsākta domino kauliņu krišanas ķēdīte, kuras galapunktā ir pārlieku svarīga zivtiņa, lai ļautu brīvu vaļu mazajam.

Filma ”Zaļā zona” labi paveica savu darbu- skatītājam piedāvāja mēreni dozētu šaušanu ar spriedzes pilnu pakaļdzīšanās atmosfēru un klātbūtnes efektu uzturošu kustīgu kameru. Tam visam pa vidu prasmīgi iejaukti saldi patriotiski teksti no irākiešu puses, rūpīga amerikāņa izturēšanās no otras puses un uz emocijās spiedoši kadri par slikto attieksmi pret vietējiem- nav ūdens, nav mājas, nav humānisma pret cietumos ieslodzītiem un muhļīšanās ar ziņu dienestiem.
Jā, un vēl- filma ”Zaļā zona” nebija pārlieku pārsālīta ar politiku.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.