Oriģinālnosaukums: The Man Who Killed Hitler and Then The Bigfoot
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/ Piedzīvojumu
Režisors: Robert D. Krzykowski
Lomās: Sam Elliott, Aidan Turner, Caitlin FitzGerald, Ron Livingston
Gads: 2018

Par filmu-
Kelvins Barrs ir kara veterāns, kurš dzīvo kā vientuļnieks mierīgu dzīvi nelielā ASV pilsētā. Neviens nezina, ka viņš, ASV valdības uzdevumā, Otrā pasaules kara laikā nošāva Hitleru. Bet to nav aizmirsusi ASV valdība- Kelvina palīdzība valstij atkal ir vajadzīga, kad Kanādas pierobežas mežos parādās sniega cilvēks, kurš pārnēsā cilvēkiem bīstamu infekciju.

Ko tur liegties- filmas nosaukums bija tas, kurš burtiski neļāva pat apdomāt citus variantus, kā tikai skatīšanos.

Kelvins ir vientuļš, vecs vīrs, kurš dzīvo mazpilsētā un reiz pa reizei atmiņā pārcilā notikumus no pagātnes- kā viņš satika savu mīļoto, kā devās karā un kā valdības uzdevumā likvidēja Hitleru.
Kādu dienu pie viņa nama durvīm piezvana FIB- atkal valdībai ir vajadzīga viņa palīdzība, jo pierobežas mežos parādījies sniega cilvēks, kurš pārnēsā bīstamu slimību, kas ir drauds visai cilvēcei.

Īsu brīdi bija sajūta, ka šī ir kārtējā nodeva vecuma kultam, kur vecajiem bukiem iedod visas pasaules glābēja lomu un slavas iegūšanai ļauj izpausties gan ar prasmēm, gan ar pieredzi. Un sajūta palika gandrīz vai līdz beigām, kad nāca apskaidrība- te nav stāsts par vecumu. Vai slavu.
Te viss ir otrādāk un daudz, daudz dziļāk. Tas ir stāsts par tiem klusajiem varoņiem, kuri pasauli glābj klusēdami un nevienam par to neko nesakot. Un neviens par to arī neuzzina. Nekad! Godīgs, žēlsirdīgs un slavu nealkstošs cilvēks. Retums, par kuru grāmatas neraksta un filmas neuzņem.

Tāds vienkāršs večuks var nodzīvot visu dzīvi kaimiņos un neviens neuzzinās, ka viņš bija tas, kurš nogalināja Hitleru. Viņš izglāba cilvēci, lai arī pats tā nedomā. Kā nekā- vainīgo nogalināja, bet ideja palika. Un te vēlreiz, pēc gadiem četrdesmit, viņa palīdzība atkal vajadzīga. Neskatoties uz vecumu, viņš dodas palīgā. Atkal bez slavas, ordeņiem un atlīdzības.

Bet varbūt tas stāsts ir pavisam cits- tevi izmanto, izmet un aizmirst? Apglabā tukšā zārkā, lai slavu baudītu citi? Kas zin…
Filma nav par to, ko redzēsi, bet par to, ko sajutīsi un padomāsi.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.