Oriģinālnosaukums: Lawless
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Krimināla
Režisors: John Hillcoat
Lomās: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Guy Pearce, Jessica Chastain
Gads: 2012

Par filmu-
ASV sausā likuma laikā, trīs brāļi pelna naudu tāpat kā vairums viņu apkārtnes iedzīvotāji- dzen kandžu un ved to tirgot saviem klientiem uz pilsētu. Viss iet labi līdz tam brīdim, kad apgabalā ierodas prokurors ar savu komandu un sāk prasīt savu daļu.


Laikam jau nav pareizi savas pēcfilmas pārdomas sākt ar neizpratni, bet tomēr- kārtējo reizi man atliek tikai nopūsties ar bēdīgu pieskaņu, ka mūspusē secen iet laba filma (neatradu, ka mūszemes ekrānos šo filmu ir paredzēts rādīt. A žēl). Pie tam- nominēta arī šī gada Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaram (režisoram).

Labi, gan jau ka katrs pats sameklēs savu ceļu līdz šai filmai, jo ir tā vērts.
Filma ir burvīgs tā laiku atainojums- sausais likums, gangsteri un ģimenes bizness uz veciem riteņiem. Nu gluži kā pārtikas autobuss ar piegādi uz mājām. Apgriezieni biznesam nav lieli, bet brāļiem maizītei sanāk. Līdz jaunākais, kurš brāļuprāt nav nekas vairāk kā grīdas mazgātājs, nolemj vairs nebūt pastariņš un spēlē uz visu banku- viņš dodas ar savu preci pa taisno pie pilsētas ņiprākā gangstera (kura lomā iejuties Garijs Oldmens). Un bizness aiziet- glaunas drēbes, glauni autiņi un… un apgriezieni pieaug, kā rezultātā likumsargiem jāpieliek pamatīgas pūles, lai tiktu uz pēdām apgabala lielākajai točkai.

Vispār jau jāsaka, ka tie glaunie autiņi un glaunās drēbes bija tikai priekš jaunākā brāļa. Abi vecākie lieliski parādīja, ka viņi ir kārtīgi pāķi un viņiem viss ir vienalga- ja vajag sados pa muti policistiem, ja vajag, tad sadalīs ar skalpeli nepatīkamus tipus un ja vajag, tad izdzīvos pēc apakšējās rīkles atvēršanas zem zoda.

Filma ”Vīri virs likuma” ir ļoti labs gangsteru kino, kuram tas dzinējs nav no tiem ātrākajiem, bet visā tajā ir sava burvība- nesteidzīga lauku dzīve, kur ik pa laikam kādu piekauj, nošauj, sagriež, piekauj, nošauj…

Laikam šī ir pirmā filma, kurā varu teikt, ka man patika kā uzvedās Šaija Laboufs. Ne tuvu neesmu viņa fans, bet šoreiz viņam sanāca labi. Vispār- visi trīs brāļi bija labi.

Laba filma ar labiem aktieriem- tas ir tieši tas, kas labam skatītājam ir vajadzīgs.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.