Her

Oriģinālnosaukums: Her
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Fantastika/Romantika
Režisors: Spike Jonze
Lomās: Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Scarlett Johansson, Amy Adams
Gads: 2013

Par filmu-
Teodors ir vientuļš rakstnieks, kurš nupat pašķīries ar sievu un dzīvo vientuļnieka dzīvi. Teodora vientulībai pienāk gals, kad viņš nopērk jaunu datorprogrammu ar Viņu.

kinopoisk.ru

Pirms skatīšanās mēģināju atrast kādu informāciju par filmu un tās veidošanas gaitu, lai labāk sapratu vai šī būs priekš manis vai nē. Visur aprakstos figurēja, ka Teodors ir iemīlējies savā operētājsistēmā. Nodomāju, ka viņam tāpat kā savulaik grieķu tēlniekam Pigmalionam – sanāca iemīlēties savā mākslas darbā. Bet nē- te viss ir vienkāršāk. It kā. Teodors iemīlas Samantā. Un Samanta nav nekas cits, kā mūsdienās sacītu- mākslīgais intelekts. Un Samanta dzīvo Teodora ausī. Vai datorā. Vai abos divos. Bet tikpat labi Samanta var būt arī dzīvs cilvēks, kurš tikai dzīvo attālāk un zvana Teodoram, lai parunātos, pastāstītu kaut ko, romantiski pavadītu laiku, ļautu sašķirot epastus vai norunātu tikšanos…

Un jāsaka, ka Teodoram šādas attiecības patīk, lai arī viņa bijušās sievas uzbrauciens par viņa sievietes ideālu droši vien ir vietā.
Un ne jau nu viņam vienam patīk šādas attiecības- apkārt ir tik daudz cilvēku, kuri savu sabiedrību atrod programmās. Gandrīz vai kā mūsdienās, kad mūsdienu cilvēks savas samantas meklē (un atrod?) tīmeklī.

Her

Filma ”Viņa” ir domāta ne tikai tīrasiņu romantiķiem, tā ļoti labi ies pie sirds arī tādiem, kuri vēlas pārdomāt savu līdzšinējo dzīvi, attiecības un vēl visu to, kas nāk tam līdzi. Tā milzīgo atziņu un jautājumu gūzma, kas spiežas ārā pa visām vīlēm, liks vēl ilgi mēģināt tās saprast un paturēt prātā. Kādam tā var būt nopietna viela pārdomām, bet kādam tiešām nāktos iztēlot- un kā tad īsti būtu, ja ānuss būtu padusē?
Laikam man filmas vienīgais aizķeršanās moments bija filmas galvenā varoņa pamatīgā līdzība ar Čārliju Čaplinu- sasuka, ūsas, uz augšu savilktās bikses… Man Čaplins vienmēr būs komiskais tēls un neatkarīgi ko viņš uz ekrāna darīja, man tas primāri likās uztverams kā joks.

Var jau būt, ka ar šo tēlu līdzību tiek mēģināts kaut kas pateikts? Piemēram, ir komiski sarunāties ar balsi savā ausī, komiski no tās prasīt pretjūtu, komiski apzināties, ka datorprogramma tevi var krāpt, un smieklīgi, ka nevari kārtīgi pavērties apkārt, lai pamanītu to, kas bija jāpamana jau sen. Bet, varbūt tēlu līdzība ir nejauša un nekas tur netiek teikts.

kinopoisk.ru

Filmu ”Viņa” noteikti ir vērts noskatīties- dēļ morāles, dēļ viegluma, dēļ Oskaru nominācijām, dēļ nepateiktām beigām, dēļ… noteikti katram var atrasties savs arguments kāpēc jānoskatās šī filma.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.