Oriģinālnosaukums: Vidocq. L’Empereur de Paris
Valsts: Francija
Žanrs: Krimināla/ Drāma
Režisors: Jean-François Richet
Lomās: Olga Kurylenko, Vincent Cassel, Freya Mavor, August Diehl, Patrick Chesnais
Gads: 2018

Par filmu-
Fransuā Vidoks izbēg no katorgas un mēģina Parīzē uzsākt jaunu dzīvi ar jaunu vārdu. Diemžēl viņa bijušie ”kolēģi” viņa plānus izmaina. Lai izvairītos no atgriešanās katorgā, Vidoks noslēdz vienošanos ar Parīzes policijas priekšnieku- apmaiņā pret brīvību, Vidoks apņemas iztīrīt Parīzi no bīstamākajiem noziedzniekiem.

Ne tik sen iznāca filma par Vidoku, kurā galveno lomu spēlēja Žerārs Depradjē- filma bija drūmos toņos, bet aizrāva tā noslēpumainība un spriedze (vismaz man atmiņā tādas sajūtas saglabājušās). Uz aizvadītā gada izlaidumu es skatījos ar skepsi un vienīgais iemesls ”spēlēt” pogas nospiešanai interese salīdzināt atmiņas ar Vinsenta Kasela spēli. Bet izrādījās, ka šis Vidoks nav tas Vidoks- te stāsts sākas no sākuma. Un izskatās, ka turpināsies.

Vidoks ir vienpatis un katorgā no viņa baidās. Neskatoties uz nāves draudiem par bēgšanas mēģinājumu, Vidoks nolemj riskēt un izbēg no katorgas. Francijā viņš atgriežas kā audumu tirgotājs. Diemžēl viņa tirgotāja karjera ir īsa- policija nāk viņam uz pēdām un tagad Vidokam ir tikai divas iespējas- vai nu atgriezties katorgā vai arī vienoties ar policijas komisāru, ka viņš palīdzēs izķert bīstamākos Parīzes noziedzniekus. Un Vidokam jaunais darbs padodas labi, kā nekā kurš gan labāk pazīs noziedzniekus, ja ne pats noziedznieks?
Bet Vidoka darbošanās nepatīk noziedzīgajai pasaulei- tā meklē ceļus kā iznīcināt viņu.

Kostīmfilmām ir vērtība, pat ja to saturs ir mazliet nonivelēts. Kostīmfilmai ar Vidoku ir divkārša vērtība. Diemžēl, bet te saturs ir nonivelēts. Un noskaņas ziņā ne tuvu nevelk līdz sava priekšgājēja (1939.gada filmu es neskaitu) līmenim. Te viss bija pārāk kārtīgs un pārāk sterils ”tam” laikam. Jā, noziedznieki bija uztaisīti par šmuļiem, bet pārējais bija pārāk nolaizīts. Lai arī Vinsents Kasels ļoti labi darbojās uz ekrāna, arī viņam bija pielipusi liela daļa nolaizītības- emocijas bija retas, harizma nepārliecinoša, romantika sausa. Žēl neizmantotā potenciāla.

Filmu skatīties vajag. Kaut vai tāpēc, ka tā izskatās pēc pirmās daļas. Un te jau ir cerība, ka nākamās daļas varētu sanākt labākas.

Filmas vērtējums: 6/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.