Oriģinālnosaukums: Old Henry
Valsts: ASV
Žanrs: Vesterns
Režisors: Potsy Ponciroli
Lomās: Tim Blake Nelson, Scott Haze, Trace Adkins, Stephen Dorff, Gavin Lewis
Gads: 2021

Par filmu
Nomaļā fermā saimnieko tēvs ar dēlu. Dzīve te rit mierīga un klusa. Līdz kādu dienu pie fermas parādās zirgs ar asiņainiem segliem. Henrijs dodas uzmeklēt jātnieku un atrod viņu netālu- smagi ievainotu. Un blakus somu, pilnu ar naudu.
Viņš nolemj palīdzēt ievainotajam, bet pilnajai somai ir arī citi īpašnieki. Un viņi ir noskaņoti atdabūt savu somu un fermeris viņus neaizkavēs.

Ik pa laikam ir jānobauda dažādi kino žanri. Šoreiz kinoēdienkartē vesterns. Labs, klasiskā stilā ieturēts un ar burvīgu aktierspēli (ja neskaita fermera dēlu, kuram īsti nesanāca). Galveno varoni (Timu Bleiku Nelsonu) es vesternā jau redzu otro reizi- pirmā bija filmā Balāde par Basteru Skragsu. Tur viņš bija ekselents un jautrs pistoļvīrs. Pilnīgs pretstats šai filmai (emociju ziņā). Bet abās viņš nospēlēja uz bis.

Sīks, necils fermeris raujas melnās miesās pa savu fermu un viens pats audzina dēlu. Sieva jau kā desmit gadus mirusi. Pārējais kā visur citur laukos- viss rit savu gaitu- cūkas aug, zemi apstrādā, kaimiņi izpalīdz. Klusa vieta, bet sava iztikšana sanāk.
Līdz vienu dienu pie fermas pieklīst zirgs bez jātnieka. Un atnes sev līdzi arī nelaimi noziedznieku izskatā. Kuriem ir svarīgi atdabūt savu naudu un to, kurš to naudu pievāca. Lai arī viņi sola, ka fermeri atlaidīs, ir skaidrs, ka tas ir blefs. Tāpēc atliek cīnīties. Un to, izrādās, fermeris labi prot.

Vesterns sanācis ļoti baudāms– pamazām iesilda vidi ar pelēcīgo ikdienu, tēva un dēla konfliktiem (ak, šie pusaudži), tad nedaudz spriedze ar nevēlamiem viesiem un pēc tam jau var iet vaļā pistoļcīņas pēc pilnas programmas. Un darbā tiek laistas ne tikai pistoles. Vēl pa rokai bija karabīne, nazis, cirvis un cūkas.

Vienkārša filma, par skarbiem laikiem, kuros dzīvoja skarbi vīri (jā, sievietes šajā filmā nebija), bet šajā vienkāršībā un skarbumā ir jūtama dvēsele. Mežonīgo rietumu dvēsele.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu un seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.