02.JPG

Oriģinālnosaukums: 13 Tzameti
Valsts: Francija/Gruzija
Žanrs: Spriedzes
Lomās: George Babluani, Pascal Bongard, Aurélien Recoing
Režisors: Géla Babluani
Gads: 2005

Par filmu-

Jauns puisis nejauši uzzina svešu noslēpumu, kas sola nopelnīt lielu naudu. Viņa rokās nonāk aploksne ar vilciena biļeti, kas sola to nogādāt līdz noslēpuma vietai. Puisis daudz nedomādams dodas ceļā, tikai viņš nemaz nenojauš, ka iesaistās spēlē, kuras galvenie noteikumi ir ‘’krievu rulete’’.

Filma- pārsteigums, kura ar savu melnbalto izskatu un prasmīgi uzturēto spriedzi skatītājiem neliks ne garlaikoties, ne vilties.

Varbūt kādam, spraigu sižetu cienītājam, pats sākums var šķist nedaudz par lēnu, bet tas noteikti pāries. Pāries tikpat ātri, kā paies turpmākie filmas notikumi, kad jaunais cilvēks sāks savu ceļu pretī nezināmajam. Pretī savai iespējai nopelnīt lielu naudu, nezinot, kas tas par darbu. Nezinot arī ne darba devējus, ne arī viņu izvirzītos noteikumus. Ceļam viņam ir tikai pa tālruni dotie norādījumi un kārtas numurs 13.

Nonākot ceļa galā, parasti var apstāties vai griezt atpakaļ, bet šajā filmā ir jāizspēlē sava ceļa turpinājums, kas vienlaikus ir arī turpinājums dzīvot. Šausmas, neziņa un bailes, ka visa tava dzīve ir atkarīga no spuldzītes iedegšanās un tā cilvēka, kura revolveris skatās tavā pakausī. Nevienam neinteresē, ka esi šeit nokļuvis nejauši vai kāda cita cilvēka vietā. Tu esi šeit un tu arī spēlēsi, jo tu esi kļuvis par daļu no spēles, bet spēlētāji ir citi.

Filma liek skatoties nedaudz padīdīties uz dīvāna, varbūt mazliet nervozāki arī pagrauzīs nagus, jo gan režisors, gan aktieri labi parāda, ka viņi ne tikai tēlo savas lomas, bet arī mēģina izspēlēt šo spēli pa īstam. Cepuri nost, viņiem sanāk.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

13.JPG 22.JPG 31.JPG 41.JPG 51.JPG 61.JPG