Oriģinālnosaukums: Retfærdighedens ryttere/ Riders of Justice
Valsts: Dānija
Žanrs: Grāvējs/Komēdija/Drāma
Režisors: Anders Thomas Jensen
Lomās: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Nicolas Bro
Gads: 2020

Par filmu
Markus, dienesta laikā Afganistānā, saņem ziņu, ka vilciena avārijā gājusi bojā viņa sieva. Viņš dodas mājup pie savas meitas. Mājās viņu uzmeklē Oto- cilvēks, kurš atradās netālu no Markusa sievas avārijas brīdī. Oto līdzi ir divi datorfrīki, kuri ar savāktajiem pierādījumiem pārliecina Markusu, ka avārija nebija nejauša- tas bija terorakts. Un vainīgie ir jāmeklē kādā motociklistu bandā. Markus nolemj rīkoties un jocīgā trijotne ir gatava viņam palīdzēt.

Uzreiz gan brīdinu- filmas aprakstam klāt piekarinātā komēdijas birka ir ļoti nosacīta. Protams, var pasmieties par atsevišķām epizodēm vai tēliem un viņu rīcību, bet kopumā filma ir drāma. Brīžam smaga, brīžam skaudra, brīžam nežēlīga un emocijām piesātināta. Jā, kaut kur atrodas vieta arī smiekliem. Bet ne tā, ka komēdija.

Pati filma ir diezgan nesteidzīga un vairāk spiež uz skatītāju emocijām, ļaujot sagremot vienu vai otru izspēlēto epizodi. Tik, lai pārāk neatslābtu, ik pa laikam tiek uzmundrināti ar kādu skarbāku kadru vai emocionālāku izgājienu. Man gan ne visi tie tapa skaidri, bet no filmas rāmjiem tie noteikti neleca laukā. Filmas otrajā pusē, kad vairāk gaidīju (un cerēju) uz kādu dinamiskāku posmu, saņēmu tādu kā skaudrāku un pārdomu pilnāku vēstījumu. Likās jau, ka filmas veidotāju iecere būs stipri vien citādāka, kā manas priekšnojautas un gala beigās beigās būs mazāk grāvēja, bet vairāk drāmas. It kā tā arī bija, bet tajā pat laikā-ne. Filma noturēja savu dzīvo un dabiski nesamāksloto vēstījumu un vēl skatītājam piespēlējot dompilnu vēsti- ne viss ir tā, kā izskatās. Dzīve nav tikai cipari, pienākumi un lapiņas pie sienas. Te valda citi likumi.

Aktieri visi bija tik labi, cik vien labi varēja būt. Mazliet gan dūšīgais Ementālers tika pārspēlēts, bet ja to visu noraksta uz komēdijas daļu, tad nelikās nemaz tik kaitinoši. Vēl arī tā instagrama būšana likās pārāk piespēlēta, bet tā jau laikam būtu piekasīšanās sīkumiem.

Filma ir ļoti laba. Var skatīties un izbaudīt plašu emociju gammu. Un priecāties par labiem aktieriem, labi pasniegtu domu un vienkārši labu kino.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.