Oriģinālnosaukums: The Power of the Dog
Valsts: Jaunzēlande/Lielbritānija/Kanāda/Austrālija
Žanrs: Vesterns/Drāma
Režisore: Jane Campion
Lomās: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee
Gads: 2021

Par filmu
Fils un Džordžs ir divi brāļi, kuri veiksmīgi nodarbojas ar lopu audzēšanu. Bizness viņiem iet no rokas lielā mērā pateicoties Fila darba spējām un viņu draugam, kurš iemācīja abiem brāļiem visu par šo nodarbi.
Kādā no lopu pārdzīšanas reizēm, Džordžs ieskatās iebrauktuves saimniecē- Gordonu atraitnē Rouzā. Pēc kāda laika viņi slepus apprecas un nu Rouza dzīvo pie abiem brāļiem rančo. Fils neslēpj savu nepatiku ne pret Rouzu, ne viņas vārgo pusaugu dēlu.

Labas atsauksmes, labi aktieri, labas balvas un … vesterns. Skaidrs, ka labs iemesls, lai turpinātu svaigi iznākušo vesternu apgūšanu. Tiesa, šis gan būs tuvāk drāmai, kā vesternam. Bet tas sīkums- filma ir ar izcilību noberzta līdz spīdumam. Pēdējā laika labākās divas kinostundas manā dzīvē. Galvā ir tik daudz jautājumu un tik daudz iespējamu atbilžu variantu, ka filma ilgi neatlaiž vaļā. Otrreiz skatīties gan nebūs spēka- nav viegli šo visu laist caur sevi.

Filmas laikā es apcerēju dažādus sižeta turpinājumus un jau likās, ka diezgan precīzi trāpīšu. Izrādās, trāpīju diezgan neprecīzi. Un visu laiku, pamanot vienu vai otru norādi, sāc apjaust, ka te ir pavisam cita spēle un pavisam citi spēlētāji.
Uzreiz pabrīdināšu- skatīties un klausīties ļoti uzmanīgi. Vēlāk būs interesantāk (un varbūt arī saprotamāk).

Reti gadās redzēt filmu, kur viss aktieru sastāvs nospēlē izcili. Parasti vienam otram sanāk kāds lielāks vai mazāks pelmenis, bet te pat tālākais statists droši varētu doties pēc Oskara. Un tās pārmaiņas, kas notika ar Filu. Un tā gaisotne šķūnī. Un Rouzas dēls…

No malas varētu šķist kā mierīga filma par attiecībām laukos, bet te visos slāņos ir bailes, skumjas, aizvainojums un atriebība.
Izcila filma, kurā var baudīt labus aktierus labās lomās, labu režisora darbu un izcili baudāmu operatora veikumu.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu un seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.