Oriģinālnosaukums: Spectral
Valsts: ASV
Žanrs: Grāvējs/ Zinātniskā fantastika
Režisors: Nic Mathieu
Lomās: James Badge Dale, Emily Mortimer, Bruce Greenwood, Max Martini, Gonzalo Menendez
Gads: 2016

Par filmu-
Doktoram Klainam ir jādodas uz Moldovu, kur jau vairākus gadus noris karš un jāatrod atbilde uz jautājumu- kas tās ir par būtnēm, kuras nogalina kareivjus un pašas tajā pat laikā paliek neievainojams.

Ik pa laikam parādās tādas filmas, kur skatītāju viedokļi dalās divās nometnēs- no ”ļoti patika”, līdz- ”kastasparmēslu”! Arī šī filma, lai arī ar pieklājīgu IMDb reitingu, tā tomēr ir salasījusi arī pretinieku nometnē gana daudz nepiekritēju. Ko tur liegties- saintriģēja tā, ka bija jāpārliecinās pašam.

Ne pārāk tālā nākotnē kaut kur risinās karš un kaut kur zinātnieki palīdz savējiem izdzīvot šajos karos. Te izdomā kādu aizsargtērpu, šaujamo vai redzamības ierīces. Doktors Klains ir daudz darījis kareivju labā, tāpēc arī šoreiz armijnieki vēršas pie palīdzības pie viņa- Moldovā ir parādījušās būtnes, kuras tik ar vienu pieskārienu nonāvē kareivjus. Pašas turpretī ir ne tikai neredzamas cilvēku acij, bet arī nenonāvējamas ar parastiem šaujamiem. Lai ievāktu vairāk informācijas par šīm būtnēm, doktors dodas kopā ar specgrupu uz pēdējo karsto punktu un mēģina iegūt datus.

Visu filmas skatīšanās laiku prātā kņudēja doma- un kāpēc gan viņi šo feino ideju līdz skatītājiem nonesa tik slābenā veidā? Tā, it kā tagad būtu deviņdesmito gadu beigas un skatītājam vairāk neko citu nevajag, kā vien pliku šaušanu un neko neizsakošas dekorācijas. Galvenais, lai ir kaut kas no zinātnes augstajiem plauktiem un rupjš zaldātu spēks. Gan jau aizies, norīs, sapratīs.

Jā, skatīties var, bet prieka nekāda. Onkuļi (un tante) ekrānā kaut kur iet, kaut ko dara un kaut kas notiek. Un tā visu filmu. Un visu filmu liekas, ka- varēja taču labāk. Un neko daudz jau tas neprasītu. Tik vien kā dažus pārdomātākus kadrus un tikpat pārdomātākas rīcības starp vienu vai otru notikumu. Un rezultāts būtu daudz cieņpilnāks pret skatītāju.
Tagad varu ieteikt vien rūdītiem zinātniskās fantastikas faniem, kuriem nebaida primitīva pieeja stāstā un pavirša attieksme tēlojumā.

Filmas vērtējums: 5/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.