Oriģinālnosaukums: Slepenā operācija.”30 pēc pusnakts”
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Vēsturiska/Spriedzes
Režisors: Kathryn Bigelow
Lomās: Jason Clarke, Jessica Chastain, Kyle Chandler, Jennifer Ehle, Harold Perrineau, James Gandolfini
Gads: 2012

Par filmu-
Gandrīz desmit gadi bija nepieciešami, lai ASV slepenais dienests atklātu savu mērķi Nr 1 pēc 11.septembra- Osamu bin Ladenu.


Iepriekšējā Bigelovas filma ”Sapieris/The Hurt Locker” saņēma sešus Oskarus. Šai filmai to tik daudz nespīd- nominācija ir tikai piecās kategorijās. Nešaubos, ka galvenās lomas tēlotāja Džesika Česteina savam Zelta globusam spēs pieplusot arī zeltītā vīreļa statuju. Par pārējo… nu, lai Dievs dod. Man nebūtu žēl.

Lai arī filmas sižets ir salīdzinoši mierīgs un visiem jau tāpat skaidri zināms, tas neko nemaina. Varbūt ”aizraujoša” būtu par smagu teikts, bet bija interesanti. Pat ļoti.
Atceros, ka pēdējās filmas 30 minūtes bija ar pamatīgu azartu, lai gan uz ekrāna nekas tāds jau nebija- viena tante beidzot manīja sava darba augļus un daži veči lēnu garu brieda operācijai, kura lielā mērā varēja izšķirt daudzu CIP krēslu īpašnieku maiņu. Un viss tāpat bija skaidrs- ko atradīs, ko nošaus un kas būs. Bet tika pasniegts tik labi, ka ne mirkli nebija laika novērst domas citur.

Filma ir caur un caur amerikāniska- amerikāņi cieta, amerikāņi mocīja un amerikāņi dabūja džekpotu. Bet neskatoties uz to, filma amerikāņus pārlieku nežēloja- bija gan necilvēcīgās pratināšanas, gan neapdomīga operācija, gan ķēdes vājākā posma meklēšana savās rindās. Par šādu mēģinājumu, parādīt visu puslīdz vienādās krāsās, režisorei paldies. Tas nepadarīja filmu amerikāniski salkanu.

Es jau pašrocīgi biju domājis latviskot filmas nosaukumu kā ”00:30- slepenā operācija.” vai ”Ienaidnieks Nr1”, bet pirms publicēšanas izlēmu tomēr iemest aci mūszemes kinoresursos. Un pareizi darīju- filmas nosaukums jau bija latviskots (lai arī man ne pārāk patīk).

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.