Oriģinālnosaukums: Safe house
Valsts: ASV, DĀR
Žanrs: Drāma/Grāvējs
Režisors: Daniel Espinosa
Lomās: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga, Brendan Gleeson, Sam Shepard
Gads: 2012

Par filmu-
Mets (Ryan Reynolds) vēlas izrauties no parasta rutīnas CIP darbinieka un veikt operatīvo darbu, tikai viņa pieredze ir tas, kas viņam liedz paaugstinājumu.
Viņa rutīna pagaist kā nebijusi tajā mirklī, kad viņam uzticētajā objektā ieved bijušo CIP aģentu Tobinu Frostu (Denzel Washington), kurš tika meklēts desmit gadus.
Izrādās, ka ne tikai CIP viņu vēlas notvert- Frosta rīcībā ir informācija, kuras dēļ viņa un nu jau arī Meta dzīvība ir briesmās.


Parasti jau filmas ar Denzelu Vašingtonu ir tīrais prieks un bauda acīm- ikvienā filmā viņam sanāk parādīt savus tēlus tik pārliecinoši, ka tā dēļ var pievērt acis uz visām pārējām nepilnībām filmā, ja vien tādas tur ir.

Filmā ”Slepenā mītne” tādas nepilnības ir dažas, lai arī pašas filmas kopējo tēlu tās neizmaina. Pirmais, vājais ķēdes posms, ir Vašingtona jaunais kolēģis- nekādīgi neizdevās sevi pat piespiest noticēt tam, ko viņš dara. Te viņš ir sanervozējies zaļš gurķis, te tāds pats sevi pierādošs gurķis un te vēl plašu atklāsmi piedzīvojis gurķis. Visos posmos viņš bija vienāds. Un arī tandēms kopā ar Vašingtonu viņam nekāds dižais nesanāca- nebija ne asprātīgi dialogi, kopēja slikto apklapēšana, vai kas tamlīdzīgs, kas skatītājam ļautu viņus sasaistīt kopā.

Tas skatītājam tika kompensēts ar diezgan piesātinātu spriedzes un ārdīšanās devu, kad tika darīts viss, lai pamatīgi piepildītu ekrānu- griezti kakli, šauti labie un ne tik labie, spridzināts un ātri braukts. Savu devu azarta nodrošina.

Mazliet prieku sašķoba pārāk vienkāršā filmas uzbūve- mēs esam labie un tagad tik jāuzmin kurš ir tas suns vai kuce, kas ir pārdevis savu mundieri. Banāls iemesls, bet tas ir strādājis gan iepriekš, gan strādā arī tagad. Vienīgā nelaime, ka ”Slepenā mītne” mums piedāvā tik mazu izvēli (suns vai kuce), ka gribot negribot mēs jau filmas sākumā zinām, kas būs tas mundiera gānītājs un, kas notiks filmas beigās. Lai pārbaudītu savu prātojumu pareizību atliek vien noskatīties.

Jau minēju, ka pietrūka asprātīgu momentu gan pašā filmā, gan starp veco un jauno zaļo gurķi. Tas vismaz kaut kādā veidā atsvaidzinātu skatīšanos, citādi jādomā, ka tā tomēr bija drāma ar pamatīgu devu no grāvējfilmas.
Tāpat pietrūka Frosta izslavētā krutuma- tiklīdz viņš parādījās uz ekrāna, tad tika noskaitīts viss viņa neparasto īpašību kopums, bet… tās tā arī nekur neuzpeldēja. Vai precīzāk- tām nebija vietas, kur parādīties. Tāpat arī nebija vietas Ne Farmigai, ne Glīsonam- abi ir sevi pierādījuši kā labi aktieri, bet te viņi bija tikai bezmaksas pielikumi.

Kopumā jāsaka, ka filma ”Slepenā mītne” ir jauks grāvējs, kas visnotaļ labi balstās uz pārbaudītām vērtībām, kas neļauj skatītājam garlaikoties. Ja šāda formula strādā, tad to ir vērts izmantot.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.