Oriģinālnosaukums: Seraphine
Valsts: Francija/Beļģija
Žanrs: Drāma
Lomās: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent, Geneviève Mnich, Nico Rogner
Režisors: Martin Provost
Gads: 2008

Par filmu-

1912.gadā vācu kolekcionārs un mākslas pazinējs Vilhelms Unde ierodas mazā Francijas pilsētiņā, lai atpūstos no lielpilsētas kņadas. Mājā, kurā atpūšas vācietis, par kalponi strādā Serafina- sieviete, kura dzīvo viena un vienīgais viņas dzīves prieks ir gleznošana. Neviens viņas darbus neievēro un apkārtējie, par mazliet jocīgo kundzīti, tikai uzjautrinās. Viss mainās tiklīdz Serafinas darbus ierauga Vilhelms Unde.

Filma, kas apbur jau no pašiem pirmajiem kadriem- paņem un nelaiž vaļā līdz pat filmas beigām. Un noteikti šī ir tā filma, kas nelaidīs vaļā arī vēl kādu laiku pēc filmas beigām.

Patiess stāsts par franču gleznotāju, kura mākslas pasauli apbūra ar savu naivumu un patieso dzīves uztveri. Viņai galvenais bija gleznot. Gleznot, kā viņai vēlējis viņas sargeņģelis. Runāt ar putniem, kokiem, vākt savām krāsām izejvielas un savu sūri grūti nopelnīto naudu (te tiešām jāuzsver- sūri un grūti) ieguldīt krāsu bundžās, otās un lakās, lai var gleznot. Gleznot patiesi un no sirds.

Nezinu vai pie vainas bija filmā attēlotā 20.gs sākuma vide ar interjeru, tērpiem, bet kadri viens pēc otra leca ārā kā pērles- gan tērpi, gan nami, gan daba. Burvīgi!

Galvenās lomas tēlotājai visu cieņu- aplausi stāvot kājās! Ne mirkli nebija šaubas, ka viņas tēlojums ir izcils. Visa viņas būtība izstaroja tā laika neatzītās mākslinieces savdabīgo dabu gan filmas sākumā, kā noslēgtu būtni, gan turpinājumā atvērtu jaunai dzīvei līdz pat gājienam kāzu tērpā. Lai arī Serafina tika pie slavas un atzinības, viņas dzīve nebija laimīga.

Laikam jau jāsaka, ka ne tikai galvenās lomas tēlotāja, bet visa filma bija izcila un ne pa velti ”Serafina” ir saņēmusi septiņus Cēzarus (tautā sauktus par Eiropas ”Oskariem”) tai skaitā arī Serafinas lomas atveidotājai Yolande Moreau un kā labākai filmai. Un pēc noskatīšanās rodas ticība tam, ka arī pēc pāris nedēļām, 12.decembrī, Eiropas Filmu akadēmijas nominācijā viņa iegūs arī labākās aktrises balvu, lai gan konkurence ir laba.
Filma ir ļoti laba biogrāfiska ekranizācija (balstīta uz patiesiem notikumiem par franču gleznotāju, kura tagad zināma kā Séraphine de Senlis), kur labā filmā var baudīt labu komandas veikumu, it sevišķi izceļot aktieru un režisora darbu.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.