The Gunman

Oriģinālnosaukums: The Gunman
Valsts: Francija/ ASV/ Spānija/ Lielbritānija
Žanrs: Grāvējs/ Drāma
Režisors: Pierre Morel
Lomās: Sean Penn, Jasmine Trinca, Javier Bardem, Ray Winstone, Idris Elba, Mark Rylance
Gads: 2015

Par filmu-
Džims ir labi apmācīts kareivis, kurš šobrīd Āfrikā ar saviem biedriem apsargā strādniekus. Ik pa laikam Fēliks viņiem piespēlē kādu citu darbiņu- novākt vienu vai otru cilvēku. Pēc viena šāda darbiņa Džimam ir jāpamet ne tikai Āfrika, bet arī mīļotā sieviete.
Pēc vairākiem gadiem Džimu grib novākt un viņš saprot- viņš un viņa agrākie darbi, tagad kādam ir kļuvuši par traucēkli.

The Gunman

Šons Pens man nekad tā īsti nav asociējies ar grāvēju aktieri. Nu, varbūt šur tur un šis tas viņam arī piestāvētu, bet kopumā viņš bija tāds negrāvēja aktieris. Līdz šai filmai. Laikam tagad modē ir vecos bukus sēdināt vērsim pie ragiem un likt skriet, šaut un glīti sist citiem pa seju. Vēl šajā gadījumā redzams, ka aktieris labi pastrādājis svaru zālē, kas ne reizi vien tika uzsvērts filmā.
Un kāpēc gan vecu buku nelikt pie ruļļiem, ja jau līdzīgs stāsts šim pašam režisoram izdevās ar Liamu Nīsonu filmā ”Nolaupītā/ Taken”? Pareizi- ja jau izdevās vienreiz, tad jau jāizdodās vēl arī kādā no nākamajām reizēm.

The Gunman

Pats stāsts ir gaužām vienkāršs un jāsaka pat banāls. Dzīvo puika ar meiteni kopā un viss viņiem ir labi. Bučiņa no rīta, bučiņa vakarā. Bet ir viens, kuram ar gribas bučiņu un tad nu vienā netīrā lietā viss tiek izdarīts tā, lai puika pazustu- viņam jāšauj. Bet, kurš šauj, tas arī ir spiests mukt. Mukt tālu un ilgi. Protams, vieta pie meitenes ilgi tukša nepaliek.

Tā nu paiet gadi un puika saprot, ka kaut kas ir uzpeldējis no viņu agrākiem [ne]darbiem. Jāglābj, kas glābjams. Tik viena lieta- nav īsti skaidrs, kurš to visu uzpeldinājis.

Tālāk jau viss notiek pēc vecām piegrieztnēm- ātrā pārvietošanās, šaušana, spridzināšana un visādu mirstīgo atlieku atstāšana. Visa filma ir vairāk vai mazāk paredzama notikumu ķēdīte. Ar lielu uzsvaru uz vārda ”vairāk”.

The Gunman

Bet tas viss ir tāds, neteiksim neinteresants, drīzāk pliekans. Bez degsmes, bez azarta, bez draiva. Notikumi starp ekšenu ir pārlieku stīvi un pastiepti. Ļaunie pārāk neizteiksmīgi. Un vēl tā galvenā varoņa smadzeņu problēma…. Nu, skatīties var. Kaut vai tāpēc, lai vēlāk novērtētu kā Šons Pens progresēs (ja progresēs) kā grāvēju aktieris. Neba nu par velti torsu kačāja.

Filmas vērtējums: 5/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.