Oriģinālnosaukums: Crash
Valsts: ASV
Žanrs: Krimināldrāma/Spriedzes
Režisors: Pols Hegiss
Lomās: Sandra Buloka, Mets Dilons, Tendija Ņūtone, Dons Čīdls, Brendans Freizers, Raiens Filipss, Terens Hauards
Gads: 2004

Par filmu
Apgabala prokuroram uz ielas nolaupa automašīnu. Policijas detektīvam smaga izvēle kolēģa apsūdzībā. Policijas patruļas pāriniekiem nesaskaņas par attieksmi pret aizturētajiem. Atslēgu meistaram daudz darba un uztraukums par meitiņas drošību. Diviem jauniešiem vienmēr sanāk domstarpības par ādas krāsu. Viņi visi ir tik dažādi, bet kaut kas viņus visus saista.

Pamazām jāpalāpa veco un ne tik veco filmu baltie plankumi- ik pa laikam izlec mana paviršā attieksme pret labām filmām. Proti- tās visu laiku atstāju vēlākam laikam. Tagad nav laika… šī ir pārāk laba, lai skatītos vakarā ar nogurušām domām… šo vajadzētu skatīties pēc tās filmas…vispirms grāmatu… tagad vasara un nav laika…utt.

Viena no šīm ”vēlāk” filmām ir Sadursme/Crash- ar trim Oskariem godalgota un pamatīgu pirmā plāna zvaigžņu aktieru buķeti piepildīta filma, kura stāsta par tik dažādiem cilvēkiem, cik vien dažādi tie var būt- dažādiem cilvēkiem no dažādām sociālām grupām, dažādiem rajoniem, dažādām ādas krāsām un dažādām tautībām. It kā nekas vienojošs viņos nav, bet tajā pat laikā viņu dzīves pamatīgi vijas un virpuļo viena ap otru. Apmēram kā ar mašīnītēm karuseļos- katrs sēž savā mašīnītē, braukā pa laukumu un varbūt ietriecies te vienā un te otrā. Un nevar teikt, ka tīšām vai pelnīti. Vienkārši tā sanāca.

Filmu nevar raksturot kā dinamisku vai elpu aizraujošu. Drīzāk tas ir tāds, kā pamatīgs virpulis, kurā pamatīgi izlec aizspriedumi, maldi, nepareizi uzskati un emociju nesaturēšanu. Un to visu pamatīgi sabiezina rasisms un mēģinājumi visur saskatīt cilvēku ādas krāsu. Pat starp laulātajiem uzvirmo šis strīds. Kur nu vēl starp kolēģiem vai klasiskā aina- policists un aizturētais. Viņi visi meklē kašķi un ar savu izturēšanos cenšas šo kašķa meklēšanu provocēt.

Sākumā bija pagrūti pieņemt to nemitīgo melnādainības piesaukšanu, bet pamazām saproti- tā ir pamatīga problēma, kura visu laiku tiek notušēta. Un tajā notušētajā zonā rodas aizspriedumi, maldi un jauni aizvainojumi. Tāds nebeidzams ritenis no kura reti kuram izdodas izkļūt.

Filma emocionāli ļoti piesātināta. Arī pilna ar nepatīkamiem jautājumiem uz kuriem īsti nav vēlēšanās atbildēt. Varbūt arī tāpēc, ka nav skaidrs vai te vispār ir iespējams pareizi atbildēt.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu un seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.