Oriģinālnosaukums: Rūdolfa mantojums
Valsts: Latvija
Žanrs: Komēdija/Drāma
Lomās: Romualds Ancāns, Uldis Dumpis, Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Andris Keišs, Jakovs Rafalsons
Režisors: Jānis Streičs
Gads: 2010

Par filmu-

Pie sava krusttēva, brīvā zemnieka Rūdolfa Rudupa ierodas Kārlis ar savu draudzeni Emīliju. Vecais saimnieks iemīlās jaunajā meitenē un visādi cenšas izrādīt savu uzmanību. Nelaimīgu apstākļu sakritība, liek Kārlim doties uz Pēterburgu. Kārļa prombūtnes laikā Emīlija un Rūdolfs apprecas.

Tas mirklis ir klāt (vakar, 15.janvārī notika pirmizrāde)- Latvija kļuvusi par vienu spēlfilmu bagātāka. Un šoreiz patiess prieks, jo filma ”Rūdolfa mantojums” ir jautrā garā ieturēta un latvisku garu uzturoša filma. Un galvenais- tā ir blaumaniska. Lai arī režisors Jānis Streičs teica, ka tā ir viņa brīva interpretācija par notikumiem pirms ”Skroderdienām Silmačos” (un tā tas arī ir), tomēr Blaumaņa daiļradi zinošajiem ir dota iespēja saskatīt ko viņi grib- var redzēt kaut ko no Raudupietes (ne tikai saimnieka un saimnieces uzvārda līdzība), kaut ko no ”Salna pavasarī”, kaut ko no skroderdienām.

Filmā nav tikai Blaumanis- varētu pat teikt, ka tur vairāk ir stāsts par latvieti. Par latvieti, kurš nekautrējās būt bagāts, strādīgs un lepns. Par latvieti, kuram nebija bail nostāties blakus baronam. Par latvieti, kurš bija Latvijas, kā valsts, sākums.

Prieks par aktieru ansambli, kurš tiešām priecēja acis ar savu darbu- šoreiz nebija ne miņas no jaunajām filmā raksturīgām pārspīlēti teatralizētām grimasēm. Prieks arī par to, ka Streičs turpina savus niķus- iepīt filmā neaktierus (redzēsiet gan Vitāliju Gavrilovu, gan Normundu Skauģi, gan Baibu Sipenieci).

Žēl, ka arī šoreiz (tāpat kā filmā ”Rīgas sargi”) es nevaru teikt labus vārdus par skaņu- visu laiku ir tāda sajūta, ka skaņa nav dabiska. Vienalga- telpa, lauki vai pilsēta, tāpat ierunātais skan vienādi. Mainās (uzkrītoši) tikai fona troksnis. Bet uz to varētu arī pievērt acis (ausis).

Viss pārējais ”Rūdolfa mantojumā” ir mazāk kritizējams, bet vairāk slavējams- latviešu klasiķa Blaumaņa darbu interpretācija, asprātīgais filmas notikumu pasniegšanas veids (iestarpinājumi vecās kinolentes stilā), aktieru ansamblis un filmas mūzika. ”Rūdolfa mantojums” noteikti ir tā filma, kuru varēs (un gribēsies) skatīties atkārtoti.

Un vēl sīkums, bet patīkami- filmai ir savs šķirklis imdb.com- Rudolfa mantojums (nekautrējaties un nobalsojiet).

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.