Oriģinālnosaukums: Ruby Sparks
Valsts: ASV
Žanrs: Romantika/Pasaka/Komēdija
Režisors: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Lomās: Paul Dano, Zoe Kazan, Chris Messina, Annette Bening, Antonio Banderas
Gads: 2012

Par filmu-
Kalvins ir jauns, bet jau slavens- viņa grāmata jau desmit gadus ir topā. Tikai ar jaunu darbu radīšanu viņam neveicas. Tāpat neveicas ar jauniem draugiem un draudzenēm. Līdz kādā sapnī viņš redz meiteni. Un rodas iedvesma. Kelvins aizrautīgi raksta stāstu par sapnī redzēto meiteni, līdz kādā dienā meitene parādās viņa mājā…

Romantika no galvas līdz kājām. Bet tāda laba, patīkam un varētu pat teikt- prātīga romantika. Nav nekāds raudamgabals (protams, var arī paslapināt mutautā). Drīzāk tāda dzīvespriecīgi jautrs mīlasstāsts.
Uzreiz gods un slava jāatdod galvenās lomas tēlotājai Zoe Kazan, kura darīja divus darbus- tēloja Rūbiju Sparku un bija šīs filmas scenārija autore.
Var jau būt, kāds teiks, ka ideja jau nav nekāda svaigā- jau senajā Grieķijā Afrodīte deva Pigmalionam iespēju paša taisītajai statujai atdzīvoties. Bet te viss notiek pa īstam. Bez Afrodītes. Kāds vienkārši raksta un kāda vienkārši parādās. Ar stingru pārliecību, ka viņi jau ir pazīstami.

Un te nu sākas filmas burvība- cik tu esi spējīgs izmantot šo unikālu dāvanu un izbaudīt to? Kā tu spēj [ne]kontrolēt viņas dzīvi. Un ja nespēj, tad ar ko tu riskē? Un vai spēsi to labot?
Labi, visi šie jautājumi un atbildes uz tiem, gan jau pašam būs jāredz, jo filma ir kā radīta romantiski pavadāmajai nedēļas nogalei.

Jo ideja, lai arī ar bārdu, ir svaigi pasniegta. Kā arī aktieru sastāvs ir gana pieklājīgs, visa filma ir uz Pola Dano un Zoe Kazanas pleciem. Un viņiem sanāk. Labi un mīļi kā balodīši.

Faktiski filmā ir viss, kas nepieciešams mīļam un jaukam kino- labs, iemīlējies pārītis. Tikpat labi un neuzkrītoši otrā plāna aktieri. Un, kas ielikts fonā- pats Antonio Banderas!
Jā, filma ir paredzama un vienkārša, bet šoreiz ir tas gadījums, kad spēks ir vienkāršībā.

Kas vēl? Paslavēsim režisoru tandēmu, kuri turpina (otrais kopdarbs aiz Little Miss Sunshine) rociņās sadevušies uzņemt labas filmas.
Un tikai piebildīšu- pirms skatīšanās jābūt romantiski noskaņotam. Citādi var traucēt dažas nianses. Lai gan… traucējumus veiksmīgi mazina simpātiskās Zoe Kazanas pārvērtības un daži ironiski (vismaz es tos tā uztvēru) gājieni par romantiskajiem mīlniekiem.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.