Oriģinālnosaukums: RED
Valsts: ASV
Žanrs: Grāvējs/Komēdija
Lomās: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, Karl Urban, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren
Režisors: Robert Schwentke
Gads: 2010

Par filmu-
Frenks Mozes ir atvaļināts CIP aģents, kurš mierīgi vada savas dienas klusā pilsētiņā. Viņa vienīgais sarunu biedrs ir Sāra, kura strādā pastā un kurai viņš var pazvanīt un parunāt par dzīvi.
Viss mainās, kad kāds ielaužas Frenka mājā un cenšas viņu nogalināt. Viņam steigšus jāsatiek savi vecie komandas biedri, lai kopā uzzinātu kurš viņus ir ielicis ”norakstāmo” sarakstā.


Ja organisms kliedz pēc kārtējās komēdijgrāvēj devas, tad filma ”RED aģenti: atvaļināti un sevišķi bīstami” būs pašā laikā. Nomierinās organismu gan ar lieliski spēlējošu lielisko aktieru ansambli, gan ar jautru, sirsnīgu un tajā pat laikā kārtīgi graujošu filmu.

Nu kur gan vēl var redzēt granātu beisbolu un dueli ar granātmetēju Džona Malkoviča izpildījumā? Eleganti šarmantās Helēnes Mirrenas šaušanu (tas tev nav skarbās vecenes šaudīšanās- dāma vakarkleitā un sievišķīgā manierē darbojas)? Morganu Frīmenu gaiši zinā mundierī ar epoletēm līdz elkoņiem (nedaudz pārspīlējot) un Brūsu Villisu nedaudz apskrambātu, bet tāpat kaujasspējīgu (nu, tas gan laikam ir visās viņa filmās)? Te tas viss ir vienuviet un pasniegts pat ļoti cienījami.

Bija jau nelieli sīkumiņi un nepietiekamības (nez vai man vienam likās, ka Frīmens ir par maz?), bet tas tika atsvērts ar uzviju citos kadros (Malkoviča bļaujošais skrējiens ar dinamītiem vien bija Oskara vērts).

Ja Būsam Vilisam uzbrūk no turienes, kur viņš pats daudzus gadus ir strādājis, tad viņš zina, kas jādara- jāglābj sev dārgais cilvēks un jādodas pēc palīdzības pie saviem cīņu biedriem. Un tālāk jau viss notiek kā vecajos labajos laikos, kad zāle bija zaļāka un specdienests krutāks- Malkovičs ņem savu cūciņu, Mirrena- niknāku šaujamo un Villis- viņš atver savu, nebaltām dienām, sagatavoto garāžu. Lai būtu ar ko izkustināt visiem savus vecos kaulus.

Laikam sižets nebūs filmas labākā daļa, jo stāsti par vecajiem bukiem, kuriem kremt, ka viņus kāds pārāk ātri noraksta, ir pietiekamā slānī. Bet šoreiz izpildījums un filmas atmosfēra šo padrillēto sižetu notušē līdz sīkai vienībai.

Filma, kas iepriecinās katru jautras šaudīšanās piekritēju.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.