Oriģinālnosaukums: Source code
Valsts: ASV/Francija
Žanrs: Spriedzes/Zinātniskā fantastika
Režisors: Duncan Jones
Lomās: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright
Gads: 2011

Par filmu-
Klters Stīvens ir ASV armijas kapteinis, kurš piedaloties jaunā zinātnieku projektā, cenšas atrast vainīgo terora aktā. Laika viņam nav daudz, tikai astoņas minūtes, līdz vilciens tiks uzspridzināts. Tiesa, šīs minūtes viņam ir iespējams izdzīvot vairākkārtīgi.
No kapteiņa rīcības ir atkarīga Čikāgas iedzīvotāju dzīvība, jo terorists gatavo jaunu, daudz lielāku mērķi.

Pirms pāris gadiem režisors Dunkans Džons iepriecināja mūs ar interesantu un gudru zinātniskās fantastikas filmu ”Mēness”. Šogad klusiņām tapis jauns iepriecinājums- filma ”Pirmkods”. Vismaz priekš manis tas sanāca klusiņām- it kā cenšos sekot līdzi tam, kas parādās uz ekrāniem, bet šo filmu kaut kā biju palaidis garām. Gandrīz.

Filmas uzbūve ir gana sarežģīta un gana savdabīga, ka kārtējo reizi jāiztiek ar ļoti minimālu informāciju par to, kas tad tur notiek. Vienīgais, kas jāzina par filmu- tā ir jānoskatās. Varbūt vilties vajadzēs kādā atsevišķā epizodē vai dialogā, bet ne filmā kopumā.

Pēc noskatīšanās ilgu laiku galvā urdīja domas par un ap filmu ar daudz un dažādiem jautājumiem, kuriem atbildes tā īsti nemaz nesekoja. Respektīvi- šī ir ļoti laba filma, kuru ar draugiem pārspriest pie nesteidzīgas dzērienu glāzes un katram var būt arī savs, atšķirīgs viedoklis. Un neviens nevarēs apgalvot, ka kādam tas būs nepareizs.

Dikti patika galvenās lomas tēlotāja Džeika Gilenhala pienesums- skatoties uz viņu, visas filmas laiku nepameta sajūta, ka viņā ir tāds kā azarts. Gan atrodoties kapsulā, gan vēstures skolotāja žaketītē.

Prieks par šādām filmām, kuras ierauj sevī un ļauj skatītājam vēl ilgi paturēt apziņā to, ka ir redzēts kas sakarīgs. Jā, un ar nepacietību gaidu režisora nākamo darbu un ceru, ka viņš nesāks halturēt ar prastu citplanētiešu atšaušanu. Priekš tam ir citi speciālisti.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.