Oriģinālnosaukums: Prospect
Valsts: Kanāda/ ASV
Žanrs: Zinātniskā fantastika
Režisori: Christopher Caldwell, Zeek Earl
Lomās: Sophie Thatcher, Jay Duplass, Pedro Pascal, Andre Royo, Anwan Glover
Gads: 2018

Par filmu-
Deimons ar savu padsmitgadīgo meitu Sī dodas uz attālu planētu, lai atrastu dārgakmeņus un tiktu vaļā no parādiem. Uz planētas viņi nomaldās no kuras un ir spiesti uz atradnēm doties ar kājām pa ceļam sastopot gan reliģiskus fanātiķus, gan laupītājus.

Filma, kurā skan ”Dūdieviņš” un Žorža Siksnas izpildītā ”Pasaulīt”- apmēram tā kādā portālā tika izziņots šis fakts. Ar piebildi, ka ar šo mūziku spīdzināja. Mūzika tur skanēja, bet ne tuvu kā spīdzināšana- tas bija skaļš fona troksnis, lai vieni nevarētu sarunāties ar savām rācijām, bet otri varētu. Nekas vairāk.

Deimons ar savu meitu Sī ceļo ar kosmosa kuģi pa planētām un meklē dārgakmeņus. Lai arī Sī likās, ka visi darbi izdarīti, tēva mantkārība viņus aizved uz attālu planētu, kur vajadzētu nopelnīt ļoti prāvu summu.

Bet sala ne tikai ir pilna ar bīstamiem putekļiem- tajā ir arī naidīgi noskaņoti reliģiski fanātiķi, citi dārgumu meklētāji un tikpat naidīgi algotņi. Sī ar Deimonu satiekas ar šādiem dārgumu meklētājiem, kā rezultātā Deimons tiek nošauts, bet Sī patvērās uz sava kuģa. Diemžēl, kuģis ir bojāts un viņai vienai neizdosies pamest šo salu. Tāpēc nekas cits neatliek, kā sadarboties ar vienu no tēva slepkavām un doties pie algotņiem, kur ir gan dārgakmeņi, gan kuģis ar kuru tikt prom no planētas.

Tāds mēreni stilīgs un neparasts zinātniskās fantastikas gabals. Gribētu pat teikt- nepieradināts un mežonīgs kino, kurā īsti nevari saprast, kas te ir vairāk domāts- gājiens uz priekšu vai tomēr uz atpakaļu. Te nav miņas no vareniem kosmosa tankeriem un perfekti ekipētiem zinātniekiem vai karavīriem. Drīzāk tāds mēģinājums nostāties vēl pirms pārdesmit gadus atpakaļ tapušām zinātniskās fantastikas filmām- ieroči, transports, vadības paneļi, tērpi… tas viss bija mēreni pārtikušu bomžu līmenī (salīdzinot ar šodienas kino standartiem). Lai arī tas netraucēja, drīzāk piedeva filmai to stilīguma odziņu. Apmēram kā skaties kādu arthausa veidojumu, tikai bez arthausa.

Pati filma ir nesteidzīga un aktieri lēnā garā izvadā skatītājus pa mežu, lai pagraizītu dažus gļotainus un pāraugušus pūpēžus. Tēli ir vienkārši un aktieri ar savu darbu lieliski tika galā. Tiesa, te nekā tāda nebija, lai no viņiem prasītu lielu piepūli.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.