Oriģinālnosaukums: Shelter
Valsts: ASV
Žanrs: Šausmas/Drāma/Mistērija
Režisors: Måns Mårlind, Björn Stein
Lomās: Julianne Moore, Jonathan Rhys Meyers, Jeffrey DeMunn, Frances Conroy
Gads: 2010

Par filmu-
Psihiatri Karu (Džuliāna Mūra) tēvs, kurš arī ir psihiatrs, uzaicina izmeklēt vienu interesantu gadījumu- jaunu vīrieti (Džonatans Rīzs Maijers), kurš cieš no personības dubultošanās. Drīz vien Kara saprot, ka tā nav tikai dubultošanās. Tur ‘’viņi’’ ir vairāki un pamazām cenšoties atrast pacienta saslimšanas cēloni viņa nonāk pie šausminoša atklājuma.

Mana pieredze šausmu žanru skatīšanā ir gaužām niecīga- vai nu pie vainas ir zemapziņā paslēpusies zaķpastala vai arī vienkārši žanrs neliekas saistošs. Lai vai kā, bet ik pa laikam cenšos ielūkoties, kas labs šajā lauciņā ir sadarīts.
Šoreiz no sadarītā uzrunāja filma, kuras galvenajā tandēmā ir divas pat ļoti labas zvaigznes- Mūra un Maijers. Arī nelielā filmas iepazīšanas priekšspēle teica, ka vērsts paskatīties. Ka nekā labi aktieri un mistiska varētu rezultēties labā filmā. Varētu, bet…

Skatoties filmu ”Patvērums”, nepameta sajūta, ka Mūra tā īsti labi nejūtas savā lomā. Tā profesionāli atsēž noteikto laiku un miers. Toties prieks par Džonatana Rīza Maijera darbu- viņa daudzpersonību lomas tika izspēlētas diezgan pārliecinoši. Bija gan rupjš tēvainis, gan bimbojošs puika, gan viss pārējais, kas nu tur viņā bija sakrājies.

Bet lai cik labas zvaigznes būtu aktieri, viņi nespēj pacelt filmu, kuras nobeigums ir izdarīts ja ne lielā dzēruma delīrijā, tad nepārdomātā steigā vismaz. Faktiski pēdējās 20 filmas minūtes aizgāja kaķim zem astes. Vai sunim. Vai vienalga kur, bet tikai ne pa pareizo ceļu.

Vismaz likās tā, ka režisori paši sapinās savā mistiskajā idejā, ka beigas nespēja noturēt ritmā. Jo sākumā filma bija pat ļoti ieintriģējoša.
Jā, bija standarta drūmās ainavas ar vientuļiem šķūnīšiem un neizprotamiem fobiju raisošiem elementiem, bet tas īsti netraucēja. Tā vien šķita, ka tas piederas pie lietas un tūlīt nāks vaļā šausmas un mistika. Lika pagaidīt.

Nāca neizprotamu gājienu pilni kadri un kaitinoši stiepta finiša taisne. Nelielu uzlabojumu iedeva pēdējie kadri, bet tas arī viss. Nostiprinu sevī pārliecību, ka mistiku un šausmas varu skatīties vēl retāk.

Filmas vērtējums: 5/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.