Oriģinālnosaukums: Perfume: The Story of the Murderer
Valsts: Vācija/ Spānija/ Francija/ ASV/ Beļģija
Žanrs: Drāma
Režisors: Tom Tykwer
Lomās: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood
Gads: 2006

Par filmu
Žans Batista Grenuijs ir apveltīts ar pārdabisku spēju saost visas smaržas un spēt tās atpazīt. No nabadzības un teju vai verga stāvokļa viņš nejauši nonāk pie smaržu meistara Baldīni, kurš viņam iemāca iegūt smaržas un saglabāt tās stikla flakoniņā. Pamazām Žans Batists saprot, ka viņam jātiecas pēc smaržu pilnības, bet, lai to sasniegtu, viņam jāpielieto aizliegti paņēmieni.

Bloga komentāros man ieteica noskatīties šī gada vācu ražojuma filmu par parfīma meistaru, kas ir šīs filmas mūsdienīgā versija, tāpēc ķēros vispirms pie 2006.gada versijas. Tīri, lai varētu salīdzināt un pie reizes arī aizlāpīt savus baltos kinoplankumus.

Filma ir veidota pēc Patrika Zīskinda tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Un te man atkal jānopūšas- ne tikai kinoplankums, bet ir arī literārais plankums. Pie tam- grāmata ir ļoti labi novērtēta. Varbūt abas filmas pamudinās izlasīt arī pirmavotu?

Filma ataino 18.gadsimtu ar visām netīrībām, smakām un tumšajām pilsētu ieliņām. Šādā netīrībā arī nāca pasaulē Žans Batists Grenuijs- ar smalku degunu apveltīts cilvēks, kuram nepietika tikai ar smaržām. Viņam gribējās piedzīvot sava skolotāja stāstīto leģendu. Ne tikai piedzīvot. Radīt! Bet, lai ko tādu radītu, vajag nogalināt.

Man jau patīk tāda veida filmas- nosacīti viduslaiki, kostīmi, tā laika vide… Arī te viss iepriekšminētais bija, bet pārāk lielu uzsvaru lika uz to degunu. It kā jau svarīgs un filmas saturā spēlē nozīmīgu lomu, bet prasījās kāds nebūt līdzsvars ar pārējiem notikumiem. Dažreiz arī pazuda tā doma un leģenda un kāpēc vispār bija jāķeras klāt jaunajām sievietēm un viņu matiem. Nu nepārliecināja, ka nabadzīgu sieviešu mati dotu to svarīgo divpadsmit pudelīšu saturu.

Toties filmas beigas kompensēja visu to līdzsvara iztrūkumu- varbūt mazliet traki sanāca, bet savdabīgi un mazliet mulsinoši bija gan.

Katrā ziņā būs interesanti pavērot un salīdzināt stāsta mūsdienu versiju. Kā nekā mūsdienās ir visādi preparāti un ātri vārāmie katli.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu un seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.