Oriģinālnosaukums: Upside Down
Valsts: Kanāda/Francija
Žanrs: Drāma/Fantāzija
Režisors: Juan Diego Solanas
Lomās: Kirsten Dunst, Jim Sturgess, Holly O’Brien, Larry Day
Gads: 2012

Par filmu-
Tā nu sanācis, ka abas planētas satuvojās viena pie otras tik tuvu, ka gandrīz saskārās ar kalnu galotnēm. Abām planētām ir katrai savs pievilkšanās spēks un uz abām dzīvo cilvēki.
Bagāta korporācija stingri kontrolē un ierobežo ceļošanu starp abām pasaulēm- bagāto augšējo un nabadzīgo apakšējo.
Ādams un Īdena, vēl būdami bērni katrs no savas pasaules, kādu dienu nejauši satikās un sadraudzējās. Vēlāk draudzība pārauga mīlestībā, bet nejauši pieķerti viņu ceļi tiek traģiski šķirti līdz, pēc desmit gadiem, Ādams nejauši pamana televīzijā, ka Īdena tomēr ir dzīva un strādā nīstajā un visus kontrolējošajā korporācijā.


Laikam jau filmas aprakstošajā daļā viss ir pateikts- šī ir pasaka par mīlestību, kura nepazīst šķēršļus. Lai arī viens ir no bagātās un nebūt ne tālās otras planētas, bet cits no nabadzīgās un bagātās ekonomiski paverdzinātās apakšējās. Mīlestība tāpat kā bites ceļo starp planētām un apputeksnē gan vienus, gan otrus.

Principā stāsts ir gaužām vienkāršs un neiedomājami vienkāršots, ja ņem vērā to, ka ideja pati par sevi ir visnotaļ oriģināla. Tu esi it kā turpat, bet tajā pat laikā tev ir cita matērija un uz otras planētas staigāsi ar kājām gaisā. Protams, ja vien būs pamats zem kājām. Ja nebūs, tad kritīsi lejup…. vai augšup. Jo tā te ir izveidots- var celties lejup un krist augšup.

Šis ir kino romantisko pasaku mīļotājiem, jo visa filma grozās tikai ap Ādamu un Īdenu, kuriem ir lemts mainīt abu planētu un to iemītnieku dzīves. Tikai tas nav vienkārši, jo pa vidu stāv nacistiski noskaņotie bagātnieki, kuriem ir izdevīgi ekspluatēt nabadzīgo planētu un ar dažādiem aizliegumiem turēt šķirtus abus planētas iedzīvotājus.

Tā kā aktieru ansamblis ir pavisam sīks- varētu pat teikt, ka visu filmu iznesa tikai divi aktieri un pērējos trīs nez vai kāds vispār pamanīja, tad paliksim pie tā, ka uzslavēsim viņu veikumu kaut vai tāpēc, ka viņi neko tā īsti neizbojāja. Varētu pat teikt, ka viņiem tam netika dota iespēja.

Pārējais… pārējais bija datorgrafika rokās. Kā uztaisīt smuku pasauli, smuku dancošanu pa griestiem, smukus saullēktus vai nobeiguma fāzē esošo lēkāšanu pa betoniem.

Bija vēl daži asprātīgi gājieni (piemēram, čurāšana), bet prasījās vairāk, jo vide jau bija visnotaļ pateicīga.

Ja vēl filmas veidotāji būtu pacentušies un iepinuši finiša taisnē kādu, kaut vai nelielu, rozīnīti, kas ļautu skatītājam teikt, ka bija tīri labi izmantota šī, starpplanētu būtība, tad būtu pavisam labi. Bet nebija. Ņēma un smalki notaisīja beigas ar neasu malkas cirvi.

Filmas vērtējums: 6/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

P.S.
Ja nu atkal neesmu riktīgi iztulkojis nosaukumu, tad droši aizrādiet komentāros. Vienkārši neatradu oficiālo tulkojumu un pa taisno neizskatījās feini.