vantage-point0.JPG

Oriģinālnosaukums: Vantage point
Valsts: ASV

Žanrs: Spriedzes/Drāma
Lomās: Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker

Režisors: Pete Travis
Gads: 2008

Par filmu-

Publiskās uzstāšanās laikā Spānijā tiek sašauts ASV prezidents. Kamēr apsardzes darbinieki mēģina noskaidrot tālāko darbības plānu, atskan teroristu organizēts sprādziens.

Notikumi tiek parādīti no dažādiem skatu punktiem- televīzijas operatoru, prezidenta miesassargu, nejaušu garāmgājēju, teroristu redzētais skatītājiem ļauj pamatīgāk iepazīt notikuma gaitu un katra šī notikuma liecinieku.

Tā pati teroristu tēma, tikai citās kulītēs- šoreiz visnotaļ interesantā manierē izveidota filma, kas skatītājam, atkārtojot vienu un to pašu notikumu, tikai katru reizi no cita personāža redzespunkta, izteiksmīgi parāda kā notikumi attīstījās pirms tie saplūda kopā. Lai gan katrā notikumā no jauna pulkstenis rāda 12:00 un no pirmā skatu punkta jau zināms ar ko beigsies nākamais, tāpat ir interesanti pavērot kā rīkojas katrs lomu atveidotājs, skatītājam jau zināmā scenārijā. Vai varbūt skatītājs nemaz nepamanīja visu?

Bet, lai skatītājiem saglabātu azartu, tiek izmantots vienkāršs variants- filmas varoņi redz un skatītāji redz, ka viņi ko ierauga, bet ko viņi pamana, tas tiek piepauzēts. Jā, intriga tiek meistarīgi saglabāta, un skatītājam garlaikoties nevajag.

Protams, bez kārtīgas apšaudes, spridzināšanas un pakaļdzīšanās spriedzes filmā neiztikt un arī šeit tas tiek demonstrēts pēc pilnas programmas. Bet tā kā man vienmēr sanāk kaut kur piekasīties, arī šeit negribētu taisīt izņēmumu un atkal skatoties gribot negribot galvā iesēžas jautājumi:

  1. Vai var apaļīgas miesas būves cilvēks ar videokameru rokās skrienot un pie reizes filmējot turēt tādu pašu tempu kā divi trenēti miesassargi un no viņiem bēgošs terorists?
  2. Cik meistarīgam jābūt cilvēkam, lai ļoti lielā ātrumā vadot automašīnu pa šaurām ielām un izvairoties no citiem satiksmes dalībniekiem, varētu vienā rokā turēt kabatas tālruni un zvanīt, un sarunāties par to pie reizes arī nosaucot ielu pa kuru viņi brauc?
  3. Vai mašīnai pie tām sadursmēm nevajadzēja parādīties gaisa spilveniem?
  4. Vai pieredzējušam miesassargam vispirms nevajadzētu pārbaudīt avarējušā mašīnā esošos teroristus, nevis vienkārši parunāties ar prezidentu, lai gan tika norādīts, ka ierocis turpat blakus mētājas?

Nu jā, nav jau nekas traks, bet tie ir tādi sīkumi, kas traucē baudīt filmu. Sīkumi, no kuriem var (un vajag) izvairīties. Bet, ja kāds šādiem sīkumiem var nepiegriezt vērību un vēlas pavērot kino bez īpašām pretenzijām, tad šo filmu var ierakstīt skatāmo filmu saraksta vidusdaļā.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

vantage-point1.JPG vantage-point2.JPG vantage-point3.JPG vantage-point4.JPG vantage-point5.JPG vantage-point6.JPG