05.JPG

Oriģinālnosaukums: To kill a king
Valsts: Lielbritānija/Vācija
Žanrs: Drāma/Vēsturiska kostīmfilma
Lomās: Tim Roth, Dougray Scott, Olivia Williams
Režisors: Mike Barker
Gads: 2003

16.JPG

Vēsturiska filma par 17.gs Angliju.

Par filmu-

1645.gada Anglija, valsts ir drupās no dumpja un pilsoņu kara. Karalis tiek gāzts no troņa un parlamentārie spēki izvirza divus līderus- lordu Fervaksu un ģenerāli Kromvelu. Starp līderiem sākas nesaskaņas par valsts tālāko likteni- vai tā turpinās būt monarhija vai tomēr kļūs par parlamentāru republiku. Sākas sazvērestība un aizkulišu cīņas.

26.JPG

Filma, kas pie ekrāna notur ar savu vēsturisko stāstījumu- izskatās un izklausās gana ticami, lai pēc filmas noskatīšanās ķertos klāt lasīšanai par tā laika Angliju un O.Kromvelu. Un laikam tas arī ir vienīgais, kas notur pie filmas- tas, ka filma ataino reālus notikumus un reālus cilvēkus.

Arī aktieru tēlojums glāba filmu- biju pieradis redzēt Timu Rotu smieklīgās filmās, bet arī nopietnu un skarbu kungu viņš var notēlot ļoti labi. Varbūt par daudz labi viņš iejutās savā karaļa bendes tēlā- pat žēl palika karali.

36.JPG

Filmā ir viss, kas nepieciešams vēsturisku notikumu attēlošanai- labi aktieri, skaisti kostīmi, galma intrigas, atentāts un galvas nociršana karalim. Ko gan vairāk var vēlēties parasts skatītājs bez īpašām pretenzijām, kurš vēlas redzēt gadsimtiem senu notikumu attēlojumu. Bet ja tomēr skatītājs ir prasīgāks, tad filma viņam var izsaukt arī ne pārāk pozitīvus iespaidus. Vēsturisko vērienu izjauc tādas epizodes kā līdera uzruna armijai. Precīzāk- dažiem desmitiem nošņurkušiem un nogurušiem karavīriem. Arī karaļa galvas nociršanai, kas tomēr nav ikdienišķs notikums, klātienē sekoja tikai daži cilvēki. Tā vien likās, ka filmai tiek uzspiests taupīt uz visa kā- ne masu skati, ne specefekti, nekā no ievērojama notikuma Anglijas dzīvē.

44.JPG

To visu summējot var secināt, ka filma vairāk ir domāta šauram vēsturnieku lokam un filmas žanra cienītājiem. Pārējie var nedaudz par daudz vilties.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.