Oriģinālnosaukums: Ne le dis à personne
Valsts: Francija
Žanrs: Drāma/Krimināla/Spriedzes
Režisors: Guillaume Canet
Lomās: François Cluzet, Marie-Josée Croze, André Dussollier, François Berléand, Kristin Scott Thomas
Gads: 2006

Par filmu-
Aleksandrs Beks noslēpumainā gadījumā zaudēja sievu, kura brutāli tika nogalināta. Pēc astoņiem gadiem viņš saņem anonīmu epastu, kurā atveras skats uz kādu novērošanas kameru, un tajā viņš… ierauga savu sievu.


Šīs filmas režisors, Giljoms Kanets, ir visnotaļ radoša personība- savus spēkus kino jomā ir izmēģinājis gan kā aktieris, gan kā režisors, gan kā scenārists. Droši vien vēl kaut kur ir mēģinājis piešaut roku, bet pagaidām laikam bez būtiskiem panākumiem. Vismaz raksti klusē.

Viņu kā aktieri gan jau būsiet iepazinuši ne pārāk veiksmīgi pieteikušā režisora Pitofa drūmi-spilgti-krāsainajā filmā Vidoks, kopā ar Žerāru Depardjē. Arī Vārnu ielas republikas franču versijā ”Podziņu karš” (visnotaļ skatāma filma) jaunajā izlaidumā viņš tika pie lomas.

Filmā ”Nesaki nevienam” viņš tika pie diviem pilnas slodzes darbiem un vēl kā mazu haltūru ielika sev mazu lomiņu. Par pēdējo viņam nekādu uzslavu nevar dot, jo tas bija kā bezmaksas pielikums, bet par abiem pirmajiem (labi, scenārijam pamatā ir grāmata, bet tomēr)- tur gan rokas spiediens līdz elkonim.

Šajā filmā netrūka gandrīz nekā, ko vajadzētu labam detektīvam. Samudžināts scenārijs ar vēlmi tikai pašās beigās pateikt to, kas filmu padarītu par pabeigtu. Kārtīgs (nu labi- gandrīz) ekšens filmas vidū, lai skatītājs varētu mazliet pagrauzt nagus. Labi aktieri, kas sevi nežēloja un rādīja visu ko prot.

Sākums jau daudz neko nesolīja: viss notiek it kā vienkārši- onkulis zaudē sievu, dzīve spiež uz ceļiem, bet te kāds/a atsūta epastu ar saiti un tūliņ sākas jezga, kur biezā slānī sliktie, labie sliktie, policisti un pa vidam vēl kāds līķītis. Un tad filma paņem tā kārtīgi un nepalaidīs vaļā līdz pat titriem. Un vēl kādu laiku pēc tiem.

Katrā ziņā, ne žanra cienītāji, ne vienkārši laba kino skatītāji, nejutīsies apdalīti nevienā paragrāfā. Viss ir tieši tik labi, lai vajadzētu šo filmu noskatīties. Ticiet man- ir tā vērts! Tie saņemtie ”Cēzari” ir pelnīti.

Filmas vērtējums: 9/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

P.S.
Izskatās, ka 2014.gadā amerikāņiem būs arī sava versija par šo filmu.