Oriģinālnosaukums: Defiance
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Spriedzes/Kara
Lomās: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Allan Corduner
Režisors: Edward Zwick
Gads: 2008

Par filmu-

1941.gada ebreju masu iznīcināšana piespiež trīs brāļus doties bēguļot mežā. Atriebjot savu tuvinieku nāvi viņi pamazām sapulcina ap sevi simtiem ebrejus, kuri bēg no nacistiem. Turpmākais laiks viņiem paiet cīņā par savu dzīvi meža biezokņos.

Tā kā biju paspējis jau kaut kur saklausīt, ka filma ir uz patiesiem notikumiem balstīta, tad neliels ziņkārības velniņš lika palūkoties kā tad pēdējam Džeimsam Bondam veicās ebreja lomā. Un jāsaka, ka tīri labi, lai gan nekādi nevarēju šos trīs brāļus uztvert kā ebrejus- tos, kurus viņi glāba un izglāba, jā. Bet paši galvenie glābēji gan vairāk līdzinājās štancētiem krievu partizāniem.

Pēc filmas noskatīšanās nepamet sajūta, ka tā vairāk domāta kā nodeva vēstures izglītošanai par daudz cietušo tautu- ne pārāk interesanti un ne pārāk aizraujoši pasniegts, bet neliela ziņkārība tam visam pa vidu maisās.

Lai gan filma ir par karu, tā vairāk tomēr parāda cilvēku attiecības un vēlmi izdzīvot, piespiedu kārtā atsakoties no civilizācijas labumiem. Cīņa par varu, cīņa par ēdienu, cīņa par siltumu, cīņa par dzīvību… visdažādākās cīņas, kas ir diezgan pateicīga augsne, kur filmas veidotājiem ar spilgtām krāsām iekrāsot katra varoņa individualitāti, bet šoreiz šādi krāsošanas darbi izpalika. Vien uz filmas beigām pārāk uzkrītoši iezīmējās holivudiskā tendence ar kāda indivīda it kā varonīgu (uzsvars uz ‘’it kā’’) gājienu sevi upurēt. Nepārliecinoši un blāvi. Tikpat nepārliecinoša, vai drīzāk pat muļķīga, bija arī galvenā personāža uzsēdināšana baltajā zirgā (burtiski). Šis moments drīzāk iederētos kādai romantiskai pasakai par princi-varoni baltā rikšotāja mugurā.

Ja kino uztver gan kā izklaidējošu, gan kā pamācošu lietu, tad šai filmai pamācošā daļa ir piejaukta pārāk lielā devā- grūti noturēt interesi visas filmas garumā par nelielas ļaužu kopienas sadzīviskajām problēmām skarbos apstākļos. Vairāk tāds kā nofilmēts pateicības uzsitiens pa plecu varonīgajam cilvēku glābējam.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.