Oriģinālnosaukums: MR 73
Valsts: Francija
Žanrs: Drāma/Krimināla
Lomās: Daniel Auteuil, Olivia Bonamy, Catherine Marchal, Francis Renaud, Gérald Laroche
Režisors: Olivier Marchal
Gads: 2008

Par filmu-

Sērijveida slepkava terorizē visu Marseļu, cietsirdīgi un nežēlīgi nogalinot vienu upuri pēc otra. Viņam pa pēdām seko viens no labākajiem šīs pilsētas policistiem Luijs Šnaiders. Diemžēl privātās dzīves problēmu un alkohola nomocītajam Luijam biežāk nākas iekulties saķeršanās ar saviem kolēģiem policistiem un tāpēc viņš tiek atstādināts no izmeklēšanas.

Tomēr tas Luiju neapstādina- viņš ar savu neatlaidību pamazām virzās tuvāk ne tikai šīs, bet arī kādas 25 gadus senā pagātnē notikušas dubultslepkavības atrisinājumam.

Smaga filma ne tikai parādīto kadru dēļ, bet arī filmas jēgas un domas meklējumos. Pārāk smagi filma arī kustējās uz priekšu- nevarētu teikt, ka bija neinteresanti, tikai pārāk samocīti tie notikumi tika šķetināti uz priekšu. It kā visu laiku sanāk gaidīt- nu kad tad nu sāksies kāda pakaļdzīšanās, apšaude vai nervus kutinoša labā un ļaunā cīņa. Var jau būt, ka tas viss tīši tika atvirzīts uz tālāko plānu, lai parādītu tieši paša labā policista cīņu ar sevi, saviem kolēģiem un cīņu ar pudelēm.

Īsti nebūtu godīgi pret skatītāju, atklājot, kas viņus sagaida filmas beigās, bet varu pačukstēt, ka visi smagie atsvari ir piekabināti tieši filmas beigu daļā. Tā teikt, lai skatītājam pēc noskatīšanās būtu lielāka (smagāka?) emociju deva.

Nelielas emocijas rodas arī par aktieriem- īsti pārliecināja tikai galvenais personāžs un otro vijoli spēlējošā jaunkundze. Pārējie ne īsti likās policisti, ne īsti ļaundari. Lai gan vecis-maniaks ārēji atbilda savam tēlam (cik nu šādi tipi ir filmās redzēti). Pārāk samākslota un nedabiska atmosfēra filmā veidojās- nebija īsti saprotams ne kāpēc viņš tā dara, ne kāpēc viņš tā darīja. Izņemot filmas beigas, visu laiku bija tāda sajūta, ka skatoties man aizķeras kājas un klupdams krizdams es mēģinu izsekot ekrānā notiekošajam.

Neliela vilšanās pārņem par pārāk triviālo atrisinājumu ar maniaku, jo filma pati taisni vai solīja, ka jābūt tādam kā sprādzienam ar tālāk sekojošu lavas straumi, bet, šajā epizodē sanāca vārgs purkšķis ar diezgan muļķīgām epizodēm.

Arī ar visām uzskaitītajām nepilnībām, filma nav slikta- labi noderētu kad ir kāda dvēseles caureja un organismam taisni vai prasās kāda grūtsirdības deva.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.