Mr.Holmes

Oriģinālnosaukums: Mr.Holmes
Valsts: Lielbritānija/ ASV
Žanrs: Drāma
Režisors: Bill Condon
Lomās: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada
Gads: 2015

Par filmu-
Šerloks Holms tagad ir vecs un dzīvo vientuļu dzīvi tālu laukos kopjot savas bites. Vienīgi ir viena lieta, kas viņu uztrauc- viņš vēlas pabeigt savu versiju par sen notikušu notikumu, ko aprakstījis Džons Vatsons. Tikai Holmsa prāts vairs nav tik ass un atmiņa nav tik laba kā viņa ziedu laikos.

Mr.Holmes

Es nezinu vai filma sniegs atbildi ”kas ar Holmsu notika pēc tam?”, bet noteikti tā spēs parādīt, kāds bija Holms pēc aktīvām detektīva gaitām. Kas viņu nomāca, ko viņš vēlējās un kā viņš jutās.

Mr.Holmes

Holmsam ir jau pāri deviņdesmit un viņš laukos kopj savas bites. Vienīgie viņa sarunu biedri ir mājkalpotāja ar savu puiku Rodžeru. Nevarētu teikt, ka viņu starpā valdītu saskaņa, jo Holmsa mūžīgi nīgrais garastāvoklis nav radīts patīkamām sarunām.

Holmsam mieru neliek viens notikums, kuru viņš ik pa laikam atceras un sev pārmet, ka nav spējis to atrisināt. Mēģinājumi šo notikumu aprakstīt, lai rakstīt atduras pret… pret Holmsa vājo atmiņu, kura ne tikai vecumgalā paliek caurāka, bet arī liek pat pierakstīt sarunbiedru vārdus uz piedurknes malām. Tāpēc Holms cenšas atrast kādas nebūt zāles. Pat brauc uz Japānu pēc izslavēta brīnumauga.
Īsie atmiņu uzplaiksnījumi ļauj Holmsam turpināt savu stāstu. Un pamazām, sakārtojot savas pagātnes domas, viņam rodas arī saskaņa ar mazo Rodžeru un viņa mammu.

Mr.Holmes

Holms piedzīvojis tik daudz ekranizācijas, ka ne saskaitīt- padomju, britu, televīzija, seriāls, jaunībā, mūsdienās, multenes… tagad arī vecumgalā. Un ne tikai par mūža nogali, kad viņam jāatrisina kāda nebūt sarežģīta lieta un jānoķer slepkava. Nē, te viņam vairāk jātiek ar sevi galā- gan jāsaprot, ka ne viss ir melns, ka vecums grūti sadzīvo ar vientulību, ka pašam jātiek galā ar saviem dēmoniem.

Bija patiess prieks vērot Īena Makkellena aktierspēli- viņa Holmsu gan mundru (un nedaudz jaunāku), gan vārgu un vecišķi steberējošu pie savām bitēm. Varbūt vienīgi tā beigu akmeņu kraušana bija mazliet neizprotama, bet gan jau sagremosies ar laiku arī tā. Vai arī jāpagaida, kad manos nagos nonāks Miča Kallina grāmata (Holms taču ir ejoša manta, vajadzētu izdot latviski) pēc kuras motīviem tika uzņemta šī filma.

Mr.Holmes

Filmu ”Misters Holms” varētu pat dēvēt par drosmīgu, jo te Holms tiek parādīts ne kā dedukcijas mašīna. Labi, ir arī šādi tādi niķi no ”pierastā” Holmsa, bet te pat mēģināts spēlēt uz to, ka daži elementi ir piepušķoti no Holmsa biogrāfa Vatsona puses, kas it kā liek domāt, ka iepriekšējie holmsi bija tāds popsīgs izdomājums, bet šis nu ir īsts un patiess. Pēc filmas noskatīšanās gribās tam piekrist vēl tikai piebilstot- un cilvēciskāks.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.