Oriģinālnosaukums: Moon
Valsts: Lielbritānija
Žanrs: Drāma/Mistērija/Spriedzes/Zinātniskā fantastika
Lomā: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Robin Chalk, Dominique McElligott, Matt Berry
Režisors: Duncan Jones
Gads: 2009

Par filmu-

Jau gandrīz trīs gadus astronauts Sems Bels (Sam Rockwell) strādā uz Mēness virsmas, lai iegūtu jaunu enerģijas veidu, ko nogādā uz Zemes. Trīs gadu līgums tuvojas beigām un aizvien vairāk viņš sāk ilgoties pēc sievas, bērna, pēc Zemes.
Vienīgie viņa sarunu biedri Mēness bāzē ir robots (runā Kevina Speisija balsī) un telpaugi, bet neliels negadījums līguma termiņa beigās pārvērš astronauta dzīvi ar kājām gaisā.

Šī laikam būs kārtējā filma, par kuru labāk mazāk vajadzētu zināt iepriekš, lai būtu lielāks baudījums skatoties. Tātad- pie filmas ”Mēness” satura apskatīšanas jāpieskaras maz vai galīgi nemaz. Varu tikai pačukstēt, ka astronauts parakstījās uz šādu trīs gadu misiju vientulībā, tāpēc, ka ģimenē valdīja nesaskaņas un šobrīd, apmainoties ar sievu videozvaniem, nesaskaņas ir pārgājušas, viņš kā cietumnieks zīmē uz tualetes sienas sejiņas (svītriņu vietā), lai skaitītu dienas līdz mājupceļam.

Katrā ziņā var teikt, ka filma balstās pamatā uz vienu aktieri- Semu Rokvelu, kurš perfekti parāda, ka viens aktieris ar savu spēli var mierīgi noturēt visu filmas noteikto maršrutu līdz pat filmas beigām. Vien pāris momentos sevi pieķēru pie domas, ka lūk te kaut kas nav nostrādāts līdz pilnībai. Pārējo laiku domas bija tikai veltītas uz ekrāna notiekošajam. Un tur bija ko padomāt. Diezgan ilgu laiku (varētu teikt, ka pat līdz filmas beigām) skatītājam liek pamatīgi lauzīt galvu un mēģināt saprast vai uz ekrāna notiek tas kas tur notiek, vai tas notiek tikai galvenā varoņa iztēlē.

Patiess prieks par filmas režisoru- Dunkans Džonss savā pirmajā pilnmetrāžas filmā (pirms septiņiem gadiem viņa režijā tapa nepilnu pusstundu gara īsfilma) bija gan režisors, gan scenārija autors un spēja sevi parādīt vienkārši izcili (divas balvas Eiropā jau filma ”Mēness” ir nopelnījusi).

Filmas notikumi, gaita un atmosfēra bija pārliecinoši izcila. Un tas viss tika panākts tikai ar 5mlj dolāru lielu filmas budžetu.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.