Oriģinālnosaukums: Svart Krabba/ Black Crab
Valsts: Zviedrija
Žanrs: Asa sižeta/ Spriedzes
Režisors: Adam Berg
Lomās: Noomi Rapace, Jakob Oftebro, Dar Salim, Ardalan Esmaili, Susan Taslimi
Gads: 2022

Par filmu
Netāla nākotne, Zviedriju plosa pilsoņu karš. Karolina karo vienā pusē un skumst pēc savas nolaupītās meitas. Kādu dienu viņai un vēl pieciem karavīriem uztic uzdevumu- nogādāt divas kapsulas sabiedrotajiem viņpus arhipelāga. Lai to paveiktu, viņiem jāpārvar aizsalusī jūra un ienaidnieku posteņi. Karolinas motivāciju vairo tas, ka tajā pusē ir atrasta viņas meita.

Eiropas kino parasti sagaidu ar lielu uzticamības koeficentu- zinu, ka varēšu paļauties un pat sliktākā gadījumā nebūs jāraud gaužas asaras par stulbām stulbībām. Nu, jāraud nebija, bet uzticamības kredītu gan iedragāja. Nedaudz, bet tomēr.

Pati filma ir veidota tā, ka no stāsta galvenās līnijas ik pa laikam notiek tādi kā atmiņu uzplaiksnījumi no nesenas pagātnes, kurā parāda to dzīvi pirms kara. Bez sīkām detaļām un skaidrojumiem. Vien cik tas skar galvenās varones dzīvi un meitu. Pamatā visi notikumi noris aukstumā, netīrībā un nežēlībā. Un tieši nežēlība ir slēpta tajās kapsulās, kuras tiek vadītas bez jelkāda skaidra mērķa un vīzijas- galvenais ir iznīcināt. Ko un cik daudz, tas nav svarīgi. Diemžēl, bet tie klišejiskie bezsirdīgie militāristi jau sāk nedaudz nogurdināt. Laiks tā kā būtu kam interesantākam.

Galvenā varone un viņas komanda sevi parādīja braši. Tiesa, tā arī ne reizi neatbildēja uz jautājumu- kāpēc viņi, kāpēc uz slidām un kāpēc leitnants viņu aizveda sāņus? Mazliet tā misija atgādināja bezcerīgi naivu puišeļu gājienu, kurā nav nekādas loģikas un jēgas. Pat priekš filmas.

Jā daži kadri bija glīti. Arī kaujas epizodes bija skatāmas, lai gan kopumā sašūts ar ļoti baltiem diegiem.

Un tas beigu cēliens bija absolūti netverams- kāpēc un kādēļ? Kāpēc nevarēja kaut kā prātīgāk to visu izspēlēt un iepīt iekšā kādu neatbildētu jautājumu? Kāpēc visu vajadzēja prasti nonivelēt un palaist beigu titrus? Žēl, filmai bija potenciāls un varēja sanākt visnotaļ glīts stāsts par karu un cilvēku. Diemžēl, šoreiz sanāca labu aktieru kopdarbs ar vāju scenāriju un montāžu. Skatīties var, bet gandarījumu negaidiet.

Filmas vērtējums: 4/10
Citu filmu un seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.