La-isla-minima-4

Oriģinālnosaukums: La isla mínima/ Marshland
Valsts: Spānija
Žanrs: Krimināla. Spriedzes
Režisors: Alberto Rodríguez
Lomās: Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod, Perico Cervantes, Antonio de la Torre
Gads: 2014

Par filmu-
Nomaļā provincē, pēc vietējo svētku svinēšanas, pazudušas divas pusaudzes. Tā kā laiki ir nemierīgi un cilvēkus nevajag lieki uztraukt, tad diviem detektīviem no Madrides šī lieta jāizmeklē ātri un bez lieka trokšņa.

La-isla-minima-1

Sākšu ar ieteikumu- neuzlūkojiet šo filmu kā kārtējo detektīvu, kur policisti izmeklē iespējamā sērijveida slepkavas briesmu darbus pret jaunām meitenēm. Tad jūs zaudēsiet lielu daļu no filmas burvības. Te būtu jāuzliek pareizi uzsvari jau pirms filmas skatīšanās. Protams, tie katram būs savi, bet ja novienkāršoju pēc savas gaumes un izjūtām, tad ieteiktu šo vērot kā stilīgu tā laika (filmas darbība notiek 80.gados Spānijā) spriedzes gabalu, kur policistiem ir ne tikai jāatrod meitenes, iespējamais ļaundaris vai pat smalki organizēta ļaundaru banda, bet jātiek galā pašiem ar savām problēmām. Kā jau dzīvē notiek. Un tieši tas uzsvars- viss notiek kā dzīvē, filmai ir izdevies. Reālistiski, pārliecinoši un mazpamazām arī ievelkoši.

La-isla-minima-2

Huans ar Pedro tiek nozīmēti doties uz nomaļu un samērā depresīvu lauksaimniecības reģionu, kur pazudušas divas meitenes. Lai arī viņu starpā ne tuvu nav saskaņa, viņi viens otru piecieš tieši tik daudz, lai soli pa solim nāktu uz pēdām aizvien šaušalīgākiem notikumiem un tajā iesaistītajiem. Cilvēki te ir ierāvušies sevī, nabadzība, skolnieču prostitūcija, izmisums, aizbraukšana no reģiona, parādi, bezcerība… tīri laba vieta, kur radoši izpausties kādam, kuram patīk sagādāt darbu tiesu medicīnas ekspertiem.
Un kur vēl pateicīgāka vieta ļauniem darbiem- bezgalīgi plaši lauki, apūdeņošanas kanāli, purvaines, mitraines, grāvji, pamestas lauku mājas, miers un klusums. Brīva vaļa fantāzijai.

bilde
bilde

Var jau būt, ka žanra mīļotājiem nebūs sāta sajūtas pēc filmas noskatīšanās, bet, manuprāt, to lielā mērā kompensē filmas savdabīgais šarms un aktieru (ne tikai galveno lomu tēlotāju) gandrīz vai perfektais darbs. Par to arī prieks un gandarījums.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.