Oriģinālnosaukums: Max Payne
Valsts: ASV
Žanrs: Spriedzes/Drāma/Grāvējs
Lomās: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges, Ludacris, Amaury Nolasco
Režisors: John Moore
Gads: 2008

Par filmu-

Policists Maks Peins, pēc viņa ģimenes noslepkavošanas, pāriet uz neatklāto noziegumu nodaļu, kur rūpīgi kārto papīrus un cenšas atrast kaut mazāko pavedienu, lai nonāktu uz pēdām savas ģimenes slepkavām.

Soli pa solim viņš tuvojas slepkavības atrisinājumam un atbrīvotu gadiem sevī turēto atriebības kāri.

Filma, kas sevi ieraksta kino vēsturē kā kārtējo datorspēles ekranizāciju. Ne labāku, ne sliktāku kā citas šāda žanra filmas. Varētu teikt, ka šis viss ir jau kaut kur redzēts. Vismaz daļēji. Katrā ziņā to meiteni ar krievisko vārdu gan jau būsiet pamanījuši arī filmā Hitman/Slepkava– tā pati aktrise, tā pati sarkanā kleita (gandrīz), tā pati frizūra (gandrīz)… kaut kā pārāk kopīpeist sajūta uznāk redzot šos kadrus. Gandrīz vai liekas, ka tas ir tāds kā standarts- padomju laiku filmās vajadzēja iepīt tekstu ”za roģinu”, bet datorspēļu ekranizācijās- krievu meiču ar īsiem sarkaniem brunčiem.

Lai filma nebūtu tikai plika atriebības realizācija, tās veidotāji šaušanas fonu kārtīgi sabiezināja ar kādas īpašas narkotikas vielas radītiem specefektiem un tipāžiem. Un ne jau šādiem tādiem prastiem mošķiem, bet kārtīgiem, no vikingu mitoloģijas paņemtiem. Vai tas varētu liecināt, ka Holivuda meklē jaunu mistisko un seno mītu pasauli, kas varētu nomainīt kādu brīdi tur topā esošo austrumu mitoloģiju?

Laikam tikpat obligāta kā tā krievu meiča, arī spēlīšu ekranizācijās ir pieņemts, ka jāiepin vismaz daži kadri tā, lai skatītājam liktu justies kā spēlējot attiecīgo spēli. Tā tas bija Doom, tā bija arī Hitmanā, un tā bija arī Maksā (Maksī?). Nez, tas dēļ spēles faniem, lai viņiem uzjundītu kādas atmiņas no kādreiz spēlētā? Var jau būt, ka kādam arī uzjundīja, man gan likās, ka bez tiem dažiem kadriem varēja iztikt.

Ar vizuāliem krāšņumiem bagāts vidējas klases šaujamgabals, kurā nekas vairāk par krāšņiem narkomāna redzējumiem un brutālu atriebības slepkavošanu arī nekas nav. Bet priekš vienas reizes skatīšanās der.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.