04.JPG

Oriģinālnosaukums: Luther
Valsts: Vācija
Žanrs: Vēsturiska/Biogrāfiska
Lomās: Joseph Fiennes, Jonathan Firth, Alfred Molina, Peter Ustinov
Režisors: Eric Till
Gads: 2003

13.JPG

Par filmu-

16. gadsimta sākumā parasts vācu katoļu mūks vārdā Mārtiņš Luters ievēro, ka Romas katoļu baznīca pārāk cītīgi nodarbojas ar naudas ieņemšanu- pārdodot indulgences un tirgojot suvenīrus ar svētajiem.

Šī ‘’izspiešana’’ no baznīcas puses viņam liekas netaisnīga un nepareiza, tāpēc viņš viens pats nostājas pret baznīcu un tās svēto rakstu interpretējumiem…

24.JPG

Domāju, ka lielākā daļa atceras skolā mācīto, ka ir bijis tāds vīrs, kurš 1517.gadā pie Vitenbergas katedrāles durvīm piestiprināja savas 95 tēzes un izmainīja reliģisko stāvokli pasaulē- pateicoties Mārtiņam Luteram tagad pasaulē ir luterānisms.

44.JPG

Filma ir par viņu- par Lutera dzīvi, par cīņu, par ticību. Skaists vēstījums no 500gadus senas pagātnes ar skaistu aktierspēli. Jāatzīst- skaista biogrāfiska ekranizācija par interesantu, vēsturisku personību.

53.JPG

Noskatoties filma neliks vilties ne vēstures mīļotāji ne arī kostīmfilmu žanra cienītājiem. Ja nu vienīgi līdz kaulam pārliecinātiem ateistiem šī filma varētu šķist garlaicīga, bet tur neko nevar darīt- Lutera dzīve bija cieši saistīta ar reliģiju.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.